Artnit

Četvrtak, 25 Oktobar 2018 11:10

Suve kruške Istaknut

Dizajn korica knjige Suve kruške Dizajn korica knjige Suve kruške

Zbirka crtica sa živopisnim autobiografskim motivima Crtice iz moje mladosti Ivana Cankara izatkana je iz snova i mašte i protkana tugom i bolom. Među njima je i crtica Suve kruške gde pisac priča o žudnji, laži i boli koju je osetio u svom detinjstvu. Ova emocijama ispunjena crtica počinje rečenicom: Već vrlo rano osjetio sam i iskusio što su ženska zavodljivost i njena izdajnička dvoličnost.

Majka je pun ćup suvih krušaka čuvala zaključan u ogromnom ormaru kako bi ih podelila deci nekom posebnom prilikom. Janez i njegova sestra Lina, međutim nisu mogli da dočekaju taj dan. Na nagovor Line Janez je otkinuo dasku na ormaru i uzeo kruške. Kada je napunio džepove otišli su iza kuće da ih pojedu. Činili su to nekoliko puta, a osećaj krivice se potpuno izgubio kod njih. Jedne nedelje majka je otvorila ormar i ugledala prazan ćup. Svi su začuđeno gledali u majku koja je tražila krivca. Lina je progovorila i prstom pokazala na Janeza. Dok je Janez objašnjavao kako je to učinio, majka je sela na klupu sakrila lice među dlanove i zaplakala. Svoju sestru Janez je našao, dohvatio za duge pletenice i povlačio je za sobom po vrtu, a ona nije ni vrisnula, čak ni uzdahnula.

Ivan Cankar u crtici Suve kruške kaže da ga još uvek užasavaju sećanja na neprijatan događaj iz detinjstva. Na kraju crtice ovaj događaj povezuje sa svojim kasnijim životom i piše: U kasnijem, prevara i gorčine punom životu, mnoga me žena prevarila i izdala; Bog neka im oprosti taj grijeh, ja im ga praštam svima, dokraja. Ali od svih učenih stvari najgorča je početnica.

Pročitano 3585 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 02 Novembar 2018 12:10

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Suve kruške