Artnit

Petak, 27 April 2018 13:01

Herman Hese - Nemate li vi u duši nikakva osećaja da što činite nije ispravno? Istaknut

Teodor Severin Kitelsen - Kralj Teodor Severin Kitelsen - Kralj

- Oprostite kralju - reče uviđavno glasnik. Oprosti što ću ti postaviti još jedno pitanje pre nego što napustim tvoju čudnu zemlju.

- Pitaj samo. - reče strpljivo kralj.

- Mnogo si me ražalostio, o kralju. Vidi, ja dolazim sa druge planete. Crna ptica na krovu hrama imala je pravo: kod vas ima više bede nego što sam očekivao. San straha - to je vaš život i ja ne znam vladaju li vama bogovi ili demoni. Pazi kralju, kod nas postoji jedna priča koju sam ranije smatrao praznim dimom - ona govori da su i na našoj planeti nekada postojale stvari koje se nazivaju ratom, ubijanjem i patnjom. Te grozne reči koje naš jezik već dugo ne poznaje čitamo danas u starim knjigama i one nam odzvanjaju strahovito jadno, stravično. Danas sam naučio da one mogu biti stvarnost, vidim tebe i tvoje podanike kako čine i trpe zlo, kako i svedoče stare, ružne bajke. Reci mi zato - nemate li vi u duši nikakva osećaja da što činite nije ispravno? Zar nikada ne sanjate drugačiji, lepši život, u kojem niko neće poželeti ono što ne žele svi, u kojem će gospodariti razum i red, u kojem će se ljudi voleti kao braća? Ne žudite li ponekad za dobrim bogovima, mudrim vođama i veselim vladarima? Niste li doista nikad pomislili da bi svet mogao biti celina, srećna i zdrava celina koju treba poštovati i služiti joj s ljubavlju? Zar zaista ništa ne znate o onome što se kod nas naziva muzikom, božjom službom ili blaženstvom?

Dok je slušao mladog izaslanika, kralj je držao glavu pognutu; kada ju je ponovo podigao, lice mu je bilo izmenjeno, sa zrnom osmeha, uprkos suzama koje su svetlucale u očima.

- Lepi moj dečače - reče tužno - zaista ne znam jesi li ti dete ili mudrac, ili možda božanstvo, ali, odgovoriću ti: to o čemu si mi govorio mi dobro poznajemo i nosimo u duši. Predosećamo sreću i slobodu, sanjamo bogove. Jedna naša bajka govori o drevnom mudracu koji je jedinstvo sveta smatrao skladnom vezom nebeskih prostora. Da li te to zadovoljava? Pogledaj, možda si nekakav svetac iz drugog sveta, ili lično bog, svejedno; ja znam da ni u tvom srcu nema sreće i snage volje, kao ni svega ostalog što zameraš našim srcima.

Na kraljevom licu zaigra čisti osmeh, svetao kao jutarnji zrak.

Iz bajke Čudnovata vest sa druge planete

Pročitano 2225 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 08 Juni 2020 11:15

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Herman Hese - Nemate li vi u duši nikakva osećaja da što činite nije ispravno?