Artnit

Utorak, 10 April 2018 11:03

Ševi Istaknut

Dizajn korica knjige Ševi Dizajn korica knjige Ševi

Persi Biš Šeli je završio lirsku pesmu Ševi, jednu od svojih najpoznatijih pesama, u junu 1820. godine. Inspiracija za pesmu bila je njegova večernja šetnja sa suprugom Marijom, poznatoj po svom gotičkom romanu Frankenštajn, u Livornu u Italiji. Tema pesme je snaga prirode koja inspiriše i ushićuje ljudski duh. Kroz pesmu ševe koja živi u jednom trenutku bude se različiti delovi prirode, koji u pesniku stvaraju sreću.

Na početku pesme Ševi, u prvom stihu pesnik se obraća ševi: "Ej, zdravo duše vedrine." Za njega je ona veseli duh, a ne ptica, jer njena pesma dolazi sa neba i iz njenog punog srca. Ševa leti sve više i više "kao oblak vatre na plavom nebu", "kao zlatna munja", "kao zvezda na nebu" i "kao strelice iz jutarnje zvezde". Ona nastavlja svoj let pevajući sve dok ne bude više vidljiva. Ovi metaforički elementi pomažu u stvaranju mita i moći ševe i predstavljaju je kao nebesko biće. Dok leti sve više i više, pesnik je ne vidi, ali i dalje može da čuje njen kliktaj koji dolazi tako snažno kao munje u "beloj zori", koje čovek može osećati čak i kada ih ne vidi. Ševa svojim glasom "nadvladava tišinu zemlje, vazduha" kao mesec što svojim zracima "nadvladava carstvo mraka".

Pesnik kaže da niko ne zna šta je ševa, jer je ona jedinstvena i čak ni iz oblaka nije kanula kaplja sjajna kao njena melodija. On priznaje da ne zna da li je ptica srećna, ali pita se odakle ona dobija radost. Ptica je za njega sve ono što izražava ljubav, bol i tugu. Ona je kao skriveni pesnik, kao usamljena deva gospodskog soja u kuli palate, kao svitac koji rasipa svetlost skriven među cvetovima i travom, kao ruža u žbunu svome čiji miris nosi vetar. Pesma ševe prevazilazi "sve što je ikada bilo na zemlji, u njoj su se satrle silne radosti". Pesnik se zato pita: "Gde li se napev tvoj rodi?" Jer, njena radost ne zna za opadanja i nju ne tišti tuga i bol. Poredi je sa ljudima čije misli o smrti sude, čiji "duh za nestvarnim žudi", a "osmeh uvek bol neku krije što tišti grudi". "Kada bi meni ti rekla pola radosti svoje", kako pesnik kaže u poslednjem stihu pesme "i svet bi mene slušo ko ja te pesme tvoje".

Pročitano 2210 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 29 Decembar 2019 11:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Ševi