Artnit

Ponedeljak, 19 Mart 2018 11:51

Proleće Istaknut

Vilijam Blejk - Ilustracija pesme Proleće Vilijam Blejk - Ilustracija pesme Proleće

Lirska pesma Proleće nije jedna od najpoznatijih pesama Vilijama Blejka. On ju je napisao i ilustrovao i prvi put je objavljena u zbirci pesama Pesme nevinosti 1789. godine. Pesma slavi dolazak proleća, slika harmoniju čoveka sa prirodom kroz nekoliko Blejkovih popularnijih tema: detinjstvo, nevinost i prirodu.

Pesma Proleće je napisana u daktilskim heksametrima, koja se u antici pripisivala Hesiodu. Sastoji od tri strofe sa devet stihova u svakoj. Stihovi su jednostavni, a poslednji stih svake strofe kazuje "veselo, veselo, dobrodošli u godinu" i njime pesnik iskazuje radost zbog dolaska ovog doba godine.

U pesmi Proleće naslikana je živopisna lepota kroz prolećne aktivnosti. U prvoj strofi zvuk flaute pozdravlja, a pridružuju mu se veseli zvuci ushićenih ptica, slavuja u dolini i ševe na nebu. Druga strofa je o malom radosnom dečaku i slatkoj maloj devojčici koji prenose vesele glasove i nevine šumove. U trećoj, poslednjoj strofi pesnik se obraća malom belom jagnjetu i moli ga da povuče njegovu mekanu vunu i da poljubi njegovo mekano lice.

Pročitano 2501 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Proleće