Artnit

Subota, 13 Januar 2018 11:17

Žaba i vo Istaknut

Ilustracija basne Žaba i vo Ilustracija basne Žaba i vo

Basna Žaba i vo se pripisuje antičkom grčkom basnopiscu Ezopu. Postoje klasične verzije ove basne na grčkom i latinskom jeziku, kao i nekoliko latinskih verzija u srednjem veku. Basna se odnosi na žabu koja se pokušava naduvati do veličine vola, ali eksplodira u tom pokušaju i obično se primenjuje na društveno-ekonomske odnose.

U čestoj verziji basne Žaba i vo, jedno popodne dok je veliki vo pasao na livadi primetila ga je mala žaba, koja nije bila veća od jajeta. Ona je bila veoma impresionirana snažnim volom, do tačke velike zavisti. Zato je drugim žabama rekla: "Pogledaj ovog veličanstvenog vola! On je toliko veliki za životinju, ali nije veći od mene ako samo pokušam." Da bi postala velika kao vo žaba se istegnula i naduvala. Ali, pošto su joj druge žabe rekle da nije velika kao vo naduvavala se više puta, dok nije pukla kao balon, jer je zavidela volu.

Kao moralna pouka na kraju basne Žaba i vo se navodi: Sva stvorenja ne mogu postati velika kao što misle. To znači da ne treba pokušavati nemoguće i da čovek treba da bude veran svom karakteru.

Pročitano 5108 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 12 Decembar 2019 11:23

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Žaba i vo