Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 27 Decembar 2017 11:37

Petao i lisica Istaknut

Milo Vinter - Petao i lisica Milo Vinter - Petao i lisica

Poznata basna antičkog grčkog pisca Ezopa Petao i lisica se zasniva na jednostavnom dijalogu, pitanjima i odgovorima između dva glavna karaktera, petla i lisice koji su predstavljeni kao stereotipi. Narativna struktura je kratka, a na kraju ima svoju moralnu pouku, koja je prevazišla svoje vreme i postala univerzalna.

Basna Petao i lisica je priča o lisici koja pokušava da prevari petla. Petao je stajao na visokom drvetu i kukurukao glasno. Njegovi moćni uzvici su se čuli širom šume i privukli su pažnju gladne lisice koja je tumarala šumom. Lisica je videla kako se visoko nalazi petao i pomislila na koje načine bi mogla da ga spusti kako bi ga pojela. Zato ga je pitala ljubazno da nije čuo da je kralj lav proglasio univerzalno primirje u šumi i da su sve životinje pristale da žive u miru. Međutim, petao koji je znao da je lisica lukava, pogledao je u daljinu, kao da je nešto video i rekao kako grupa pasa dolazi. Lisica je počela da se okreće čim je čula vest i rekla da mora da ide. Petao joj je rekao: "Ne idite sada lisice. Tek sam hteo da siđem dole i časkam malo s tobom i psima o ovom izvanrednom mirovnom planu." "Moglo bi biti moguće", rekla je lisica dok se trčeći udaljavala, "da psi još nisu čuli za ovaj mirovni sporazum."

Ezopova basna Petao i lisica na kraju ima moralnu pouku: Najveći lažovi se često zapliću u sopstvene laži. A iz nje se mogu izvesti i moralne pouke: Varalica se lako prevari, Ponos dolazi pre pada i Ne padaj na lažno laskanje.

Pročitano 8138 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 15 Decembar 2019 12:03
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci