Artnit

Ponedeljak, 18 Decembar 2017 12:20

Hrast i trska Istaknut

Ilustracija basne Hrast i trska Ilustracija basne Hrast i trska

Hrast i trska je poznata basna antičkog grčkog pisca Ezopa. Ona se pojavljuje u mnogim verzijama: u nekima se mnogo trski obraća hrastu, a u kasnijoj prerađenoj verziji hrast se spori sa vrbom. Pošto je ovo jedna od retkih basni bez ljudskih i životinjskih likova, temu su često koristili umetnici i ilustratori. Od najranijeg štampanog izdanja do slika i drvoreza, oni su uživali u kontrastnim dijagonalama sa vertikalama i horizontalama slikovnog prostora, kao i u teksturama savitljive trske i čvrstog stabla hrasta.

U središtu basne je kontrastno ponašanje hrasta, koji veruje da može da izdrži oluju i trske koja se savija da bi preživela. Hrast se divio sopstvenoj snazi, hvalio se da ga krase mudrost i snaga koja mu pomaže da se odupre svemu. Međutim, kada je počeo da duva jak vetar hrast se odupirao, ali nije mogao izdržati nalete vetra i istrgnut je iz korena, a njegovo stablo se uz veliki prasak slomilo. Trska se međutim, uvek iznova savijala i izmicala i svi udari vetra su bili uzaludni. Zato je vetar zaključio: "Doista nije sva mudrost samo u snazi. Trska mi se svojom elastičnošću i savitljivošću mudrije odupirala nego hrast koji se pouzdavao samo u svoju snagu!"

Pouka basne Hrast i trska je da nije važno biti jak, nego se prilagoditi uslovima i vremenu. Takođe, na primer u vreme autokratske vladavine francuskog kralja Luja XIV tumačilo se da basna naglašava vrednost poniznosti, ali i nagoveštava da vladari možda nisu tako snažni kao što misle. O prilagođavanju uslovima stara srpska poslovica savetuje: "Niti budi ovca među kurjaci, niti kurjak među ovcama."

Pročitano 5471 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 12 Decembar 2019 11:15

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Hrast i trska