Artnit

Utorak, 28 Novembar 2017 13:58

Šoljica kafe Istaknut

Dizajn korica knjige Crtice Dizajn korica knjige Crtice

Zbirka pripovedaka Ivana Cankara, Crtice iz moje mladosti sa živopisnim autobiografskim motivima prožeta je sećanjem na detinjstvo i prve dane mladosti. Šoljica kafe je jedna od najpoznatijih pripovedaka iz ove zbirke. U njoj je izražena bol pisca zbog pogrešnog postupka prema svojoj majci, koji smatra grehom.

Pripovetka Šoljica kafe počinje priznanjem Ivana Cankara: "U svom životu mnogo puta bio sam nepravedan prema čoveku koga sam voleo." Ovu nepravdu koju čini drugima on poredi sa "grehom protiv duha svetoga", koji se nikada ne zaboravlja.

Svojim grehom Ivan Cankar u pripoveci Šoljica kafe smatra događaj iz rane mladosti koji se desio kada je došao kući i ostao samo tri nedelje. Sve vreme je bio zlovoljan i potišten, a kada je prve noći čuo da majka plače preselio se nad krov, na seno gde je pisao svoje prve ljubavne priče. Posebno pamti priliku kada je poželeo da pije crnu kafu, iako je znao da u kući nema ni hleba. Majka mu je ipak donela šoljicu kafe. Bila je srećna, a Ivan joj je grubo odgovorio da mu kafa sada ne treba. Majka ga je gledala prestrašena, ruka joj je zadrhtala, a svetlost u njenim očima se gasila. Ivanu je od stida krv udarila u lice, i uzeo je šoljicu kafe. Majka se ražalostila i otišla, a Ivanu je bilo neugodno i žao, ali je bilo prekasno za ljubaznu reč.

Pripovetka Šoljica kafe poslednjim rečenicama naglašava bol Ivana Cankara zbog grubog odbijanja šoljice kafe od svoje majke, jer "svetlosti nije bilo više u njenim očima, ni osmeha na njenim usnama. On piše: "Tri ili četiri godine poslije, u tuđem svijetu, tuđa žena donese mi u sobu šoljicu kave. Tada me ošinu, zapeče u srcu tako snažno, tek što nisam kriknuo od bola. Jer, srce je pravedan sudija i ne zna za sitnice..."

Pročitano 6242 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Šoljica kafe