Artnit

Ponedeljak, 11 Septembar 2017 13:12

Jesenja pesma Istaknut

Aleksej Butirski - Jesen Aleksej Butirski - Jesen

Svoju prvu zbirku pesama Pol Verlen je objavio 1866. godine pod nazivom Saturnove pesme. Među ovim pesmama, ispevanim po ugledu na Šarla Bodlera, naročito se isticala po lirizmu Jesenja pesma (Chanson d'automne). Motiv jeseni predstavlja osnovu za slikanje teskobnih i uznemirujućih emocionalnih stanja. U Drugom svetskom ratu stihovi iz ove pesme su se koristili za slanje poruka francuskom Pokretu otpora o vremenu predstojeće invazije na Normandiju.

Jesenja pesma je misaona lirska pesma i sastoji se od tri strofe, od po šest stihova. Svaka strofa se gradi na zvukovima, koji su iskazani audio-vizuelnim pesničkim slikama, a kratki stihovi stvaraju neverovatnu ritmičnost.

Na početku pesme suprotstavljaju se jesenje strune pune plača i tuge koje tište pesnika. "Kad je mukla, ura tukla", koja podseća na prolaznost života, pesnika seća i na "prošle dne". Nostalgijom izazvanom kucanjem sata, pesnik naglašava sinesteziju osetilnih senzacija i zvukova. U završnoj strofi, pesnik je potpuno sjedinjen sa jesenjom simbolizacijom smrti, što je izraženo u poređenju njega samog sa suhim listom kojeg nosi vetar. On luta u skladu sa "zlim vetra ćuhom", čime predstavlja korak ka smrti, a kako je "suh", odnosno star mora da se prepusti zlom vetru, i prihvati sudbinu koja mu je namenjena.

Pročitano 4109 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 20 Novembar 2019 11:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Jesenja pesma