Artnit

Ponedeljak, 04 Septembar 2017 10:32

Danil Harms - Sveska Istaknut

Džang Sjaogang - Pisanje Džang Sjaogang - Pisanje

Udarili su mi šamar.

Sedeo sam kraj prozora. Odjednom je na ulici nešto zviznulo. Nagnuo sam se kroz prozor i dobio šamar. Sklonio sam se nazad u kuću. I, eto, sad mi obraz bridi od, kako se nekad govorilo, neizbrisive sramote. Tako bolnu uvredu doživeo sam još samo jednom ranije.

To je bilo ovako: jedna prelepa dama, nezakonita kći kralja, poklonila mi je divnu svesku. Za mene je to bio pravi praznik, tako je lepa bila ta sveska! Smesta sam seo i počeo u nju da zapisujem stihove. Ali kad je dama, nezakonita kći kralja, primetila da u svesku zapisujem svoje koncepte, rekla mi je: "Da sam znala da ćete tu da pišete svoje netalentovane koncepte, nikada vam ne bih ni poklonila svesku. Pa ja sam mislila da će vam sveska poslužiti za zapisivanje mudrih i korisnih fraza koje ste pročitali u raznim knjigama". Istrgao sam iz sveske listove sa svojim beleškama i vratio je dami.

I evo, sad, kad sam kroz prozor dobio šamar, obuzelo me je ono poznato osećanje. To je bilo upravo ono osećanje koje sam imao kad sam vratio prelepoj dami divnu svesku.

Zbirka priča Slučajevi

Pročitano 1693 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 14 Septembar 2019 11:19

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Danil Harms - Sveska