Artnit

Petak, 11 Avgust 2017 10:39

Grad u moru Istaknut

Ilustracija pesme Grad u moru Ilustracija pesme Grad u moru

Najranija verzija pesme Grad u moru Edgara Alana Poa pojavila se pod naslovom Prokleti grad 1831. godine, a prva verzija pod poznatim nazivom objavljena je 1845. godine u zbirci Poeme. Naziv pesme ukazuje na povezanost sa biblijskim Sodomom i Gomorom, drevnim gradovima osuđenim zbog svoje zlokobnosti i razuzdanosti. Grad koji ovde slika Edgar Alan Po je propalo, turobno i usamljeno mesto, koje se karakteriše smrću, a ne životom, tišinom, a ne ljudskom aktivnošću.

Grad u moru je lirska pesma, koja se sastoji od četiri neujednačene strofe. Ona je povezana koherentnom posmatračkom inteligencijom koja usmerava pažnju čitaoca na prizore koje pesnik postavlja pred njega.

Pesma Grad u moru počinje sa tvrdnjom da Smrt, sa velikim slovom S uspostavlja grad ispod morskih talasa gde duše svih ljudi, i dobrih i loših idu na njihov večni odmor. Grad ima poznate strukture svetinje, palate i kule, ali oni "ne liče na ništa što je naše". To je tužno područje u koje "ni zraka s neba svetog ne pada", a svetlost "vije uz kule tiho gore". Zgrade i njihove senke se ne mogu razlikovati, tako da čitav grad pliva u vazduhu. Jedan od njegovih trajnih delova je "ponosni toranj" iz kojeg Smrt upravlja svima. Grad je ispunjen grobnicama, a samo more je savršeno mirno i jezivo ćuti. Ipak, u četvrtoj i poslednjoj strofi pesnik zapaža mešanje u vazduhu i kretanje talasa koje izaziva blago trešenje i potapanje tornjeva. Morski talasi sada emituju treperavi sjaj, čini se da vreme ponovo diše. Osetivši ove pokrete, pesnik predviđa da će grad pasti u pakao, i da će duhovi da se uzdignu sa svojih prestola i naklone se duboko mrtvima.

Pročitano 2481 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Grad u moru