Artnit

Sreda, 09 Avgust 2017 10:51

Žak de Deker - O drami Per Gint Istaknut

Teodor Severin Kitelsen - Per Gint u dvorani kraljevske planine Teodor Severin Kitelsen - Per Gint u dvorani kraljevske planine

Tokom godina, Per Gint će naići na toliku naklonost u knjižarama da će 1873. u Ibzenu početi da klija ideja da tekst postavi na scenu. Ubrzo je naslutio značaj scenske muzike i tad se obratio najboljem norveškom kompozitoru nove generacije, Edvardu Grigu (Grieg). Uspostavio je vezu s tim od sebe dvadeset godina mlađim kompozitorom i potanko mu objasnio kako vidi doprinos muzike u predstavi. Čak mu je predložio primamljive, i s njegove strane veoma velikodušne uslove: polovinu od autorskih prava po svakoj predstavi.

Grig nije bio bezuslovni obožavalac dela, ali bio mu je potreban novac: pristao je, o čemu je Ibzen odmah obavestio Ludviga Josefsona, švedskog direktora pozorišta u Kristijaniji. Cilj je bio da se ujesen 1874. sezona otvori tom predstavom, što se podudaralo s prvom posetom koju je posle deset godina egzila Ibzen učinio svojoj zemlji. Ali Grig se toliko mučio sa zadatkom o kom je prijateljima rado govorio kao o “noćnoj mori“, da je kompoziciju okončao tek krajem jula 1875, što je premijeru odložilo do februara 1876. Bio je to ogroman uspeh, zasnovan na jednom nesporazumu. Grig, čiji je karakter bio sasvim suprotan Ibzenovom, strahovito je zasladio delo, ali ga i učinio još popularnijim i omogućio mu da postigne međunarodnu slavu. On lično našao je tu sopstvenu odskočnu dasku prema slavi. Noćna mora je urodila plodom.

Iz biografije Henrik Ibzen

Pročitano 2516 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 16 April 2019 10:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Žak de Deker - O drami Per Gint