Artnit

Sreda, 12 Juli 2017 17:34

Serž Žonkur - Ovde je noć jednako divlja i okrutna kao obližnja litica Istaknut

Pol Gogen - Stene i more Pol Gogen - Stene i more

More se u predvečerje mekano valja, talasi se po obali razlivaju bez snage, poneki od njih raspu se preko šljunka da bi zaravnili gornju peščanu površinu, isprali plažu od krema i ulja nataloženih tokom dana, izbrisali sećanja na sva ona tela natopljena znojem ili premazana sredstvima za zaštitu od sunca. Potrebna je noć da bi se priroda oporavila, po ko zna koji put iščistila, da bi se prizvala zora posuta blistavim kapima rose, vaspostavio red u rajskome vrtu.

Pošto se poslednji brod vrati na kopno, ostrvo daruje blagost svoga mira samo onima koji na njemu borave. Pravih stanovnika je sasvim malo, retki su i oni odabrani koji imaju mogućnost da tu prespavaju, utoliko pre što postoji samo jedan hotel, pored kampinga.

Ostrvo deluje noću napušteno i zbog toga što su stanovnici dužni da zastru svako osvetljenje, pogotovo prema pučini, da izbegnu svaki spoljašnji izvor svetla. Kada padne mrak ne vidi se duž puteva nijedna lampa, ni najmanja upaljena sijalica, čak se i kuće osvetljavaju što manje, obavezno je spuštanje zastora, a sve to da bi se omogućila bezbedna plovidba, da se ne bi omela putanja brodova koji moraju proći tačno sredinom uskog kanala, naći onaj tesni plovni put između plićaka i podvodnih grebena. Pred tom zagonetnom vodenom masom, izgubljenom u tmini, i sama zemlja deluje kao vrtoglavi ambis; svaki korak sputava pomisao da ćemo zalutati, potonuti u mračne dubine. Ovde je noć jednako divlja i okrutna kao obližnja litica; jedino mesec ponekad naglasi njene obrise, ali večeras nije bilo mesečine.

Iz romana Leto

Pročitano 2229 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 01 Juli 2019 10:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Serž Žonkur - Ovde je noć jednako divlja i okrutna kao obližnja litica