Artnit

Nedelja, 16 April 2017 10:43

Uskrs Pilipa Vrlete Istaknut

Niko Pirosmani - Uskrs Niko Pirosmani - Uskrs

Česta i omiljena tema Sime Matavulja u pripovetkama je život ljudi u njegovoj rodnoj Dalmaciji. U pripoveci Uskrs Pilipa Vrlete, izrazito obojenoj lokalnim koloritom, iskazanoj originalnim narodnim jezikom spojene su dve kontrasti - veselje i smrt u zanimljivim i prividno čudnim pripovedačkim slikama, koje donose ubedljive životne istine.

Pripovetka Uskrs Pilipa Vrlete počinje jednostavnim uvodom: “U daljini djetinjskih uspomena, često mi se privađa i tvoje obličje, striko Pilipe!“ Pripovedač se seća jednog čudnog lika i njegove još čudnije sudbine, svog strica Pilipa, koji je imao mnogo od iskonskih osobina naših Ijudi: prkos i čvrstinu, ali i duboku osećajnost. Zatim on uvodi čitaoca u apsurdan događaj koji je bio uzrok preokreta u životu Pilipa: “I ti, Pilipe, pravedniče i bogomoljče moj, dobra dušo, ti, koji si sa tvrdim nadanjem očekivao “mirnu, nepostidnu končinu bez boljezni“, ti svrši onako žalosno da ostade za priču!“ Nakon posebno dobre letine, veoma rano su započela veselja u Ribniku. Nad ovu sliku razuzdanog, šarenog karnevala, veselja i bezbrižnosti, iznenada se, kao neminovni uzrok ili posledica nadnela smrt. Posle karnevala Pilip se razboleo i počinje da se plaši suda naroda. Zato kaže: “Šta će pričati!... Eto ti, kako je stari Pilip pod starost išao u maškare, sram ga bilo.“ Ali, prošlo je i šest nedelja posta, a on “nikako da se s dušom rastavi“. Na Uskrs shvata da mu je “Bog učinio milost da umre u trenutku kad pravednici umiru!“ Međutim, da se rastavi sa dušom pomažu mu njegovi seljani iako su svesni da čine greh.

U potresnom završetku pripovetke Uskrs Pilipa Vrlete ističe se svesno i bolno sagledavanje jada i bede ljudi, njihove nemoći pred fatalnim silama i pred samim sobom. Posebno se naglašava neumitna prolaznost života, a ljudska sudbina uokviruje apsurdom, koji simbolično naglašava smrt Pilipa Vrlete.

Pročitano 2488 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Uskrs Pilipa Vrlete