Artnit

Petak, 07 April 2017 10:48

Višnjik Istaknut

Dizajn korica knjige Višnjik Dizajn korica knjige Višnjik

Jedna od najpoznatijih i najigranijih drama Antona Pavloviča Čehova je poslednja dovršena drama Višnjik, napisana 1903. godine. Ova drama je prvi put izvedena nekoliko dana pre njegovog rođendana, 17. januara 1904. godine u režiji Konstantina Stanislavskog u Moskovskom umetničkom teatru, a glavnu ulogu Ljubov Andrejevne Ranjevske igrala je Čehovljeva supruga Olga Kniper.

Drama Višnjik stoji na međi dva veka i dva doba i govori o bolnim promenama koje njihova smena nosi sa sobom. Takođe, ona stoji i na kraju jednog perioda u istoriji dramskog pozorišta, građanske drame XIX veka i na početku nove moderne drame XX veka.

Drama Višnjik sastoji se od četiri čina. Radnja drame počinje u proleće, kada je višnjik u cvetu, povratkom ruske plemkinje Ljubov Andrejevne Ranjevske i njene kćeri Anje iz Pariza na staro porodično imanje, koje je pod hipotekom. Pošto nisu sposobni da reše finansijske probleme, ona sa svojim bratom Gajevim sanjari o prošlim vremenima, uspomenama i ljubavima, priređuje zabave, deli novac prosjacima i rešenje problema vidi u udaji svoje posvojene kćeri Varje za novopečenog bogataša Lopuhina koji se obogatio sejući i prodajući mak. Imanje na aukciji kupuje Lopuhin i likujući nad svojom pobedom odlučuje da iseče višnjik.

Iseljavanje članova porodice i njihovih slugu se dešava u jesen, u doba godine kada je višnjik golih grana. Oni su izgubljeni, opraštaju se od kuće i prisiljeni su da potraže nov život. Ranjevska odlučuje da se vrati bivšem ljubavniku, Gajev se zapošljava u banci, a Varja ostaje sama jer je Lopuhin nije zaprosio. Opraštajući se od kuće u kojoj su proveli detinjstvo Ranjevska i Gajev pozdravljaju višnjik i zatvaraju vrata za sobom. U kući ostaje samo stari sluga Firs, koji se čudi kako su ga zaboravili i napustili. Dok se čuju udarci sekire o stabla višanja, Firs ostaje u mraku i prepušta se sudbini.

Osobeni simbolizam je glavna odlika drame Višnjik. “Glavni junak“ je višnjik, koji postaje i simbol stare plemićke Rusije. Posmatrajući godine i generacije kako odlaze u nepovrat, višnjik ispraća jednu plemićku porodicu koja se raspada i nestaje s njom.

Pročitano 2917 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 21 Septembar 2020 10:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Višnjik