Artnit

Četvrtak, 01 Decembar 2016 11:44

Mačak Begemot Istaknut

Anna Eliza Lukasik-Fisch - Ilustracija mačka Begemota Anna Eliza Lukasik-Fisch - Ilustracija mačka Begemota

Pomoćnik gospodara tamnih sila profesora Volanda u romanu Majstor i Margarita Mihaila Bulgakova je mačak po imenu Begemot. Njegovo rusko ime Begemot znači nilski konj, ali se takođe odnosi i na legendarno biblijsko čudovište. Bulgakova druga žena Ljubov Jevgenjevna Belozerska je smatrala da je prototip za lik Begemota bio njihov kućni ljubimac Floška, velika siva mačka.

"Mačak je drevna i neprikosnovena životinja" kaže Mihail Bulgakov u romanu Majstor i Margarita. Njegov mačak Begemot je možda onaj lik koji najbolje personifikuje nadrealnu apsurdnost ovog romana. Begemot je veliki kao prase, crn kao čađ ili gavran i ima raskošne ogromne brkove. Po potrebi on nosi belu kravatu i revolver brauning i šetka se unaokolo na zadnjim šapama ili se na trenutak izvali na mekoj stolici sa čašom votke u jednoj šapi, a kašikom u drugoj.

Begemot je lakrdijaš i obešenjak, koji voli da komentariše sarkastično. On komično kombinuje filozofska razmišljanja sa nestašlukom i agresivnošću. Za kratko se može transformisati u ljudski lik, a takođe se često vidi kao đavo želja stomaka, posebno hrane, što mu dodaje pohlepu mačke, ali i metafizičku dimenziju.

Pročitano 5004 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 10 Juni 2019 11:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Mačak Begemot