Artnit

Ponedeljak, 10 Oktobar 2016 11:26

Medved i pčele Istaknut

Jan van Kesel Stariji - Basna o medvedu i pčelama Jan van Kesel Stariji - Basna o medvedu i pčelama

Basna Medved i pčele pripisuje se antičkom grčkom piscu Ezopu i ima za cilj da nauči čitaoca moralnoj lekciji. Kao što latinska poslovica kaže “gde je med tu su pčele“, osetio je na bolan način medved. Njega je besna reakcija na malu neprijatnost, ubod pčele povredila više nego što bi taj mali ubod mogao da ga povredi.

Medved se prikrao košnicama i iz jedne je uzeo saće s medom i počeo da se sladi. Kada je primetila medveda, jedna mala pčela je izletela iz košnice da bi zaštitila roj. Znajući da će medved da pojede sav med, mala pčela ga je ubola oštro u njušku i odletela nazad u košnicu. Ovaj ubod je razbesneo medveda i on je podigao košnicu i udario je o zemlju. Ovo je samo upozorilo pčele i onda je brzo, ceo roj pčela izleteo iz košnice i počeo da bode medveda od glave do pete. Medved se spasio trčeći i zaronio je u najbliže jezero. U poslednjoj rečenici basne izražena je njena pouka. Medved kaže: “Zar mi nije bilo bolje da pretrpim ubod jedne pčele nego što sam želeći osvetu, izazvao protiv sebe ceo roj?“

Naravoučenije basne Medved i pčele je da je za medveda bilo mudrije da nosi jednu povredu u tišini nego da provocira hiljadu besnih pčela.

Pročitano 7139 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 21 Avgust 2020 10:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Medved i pčele