Artnit

Subota, 08 Oktobar 2016 11:05

Dvanaestorica Istaknut

Ilustracija poeme Dvanaestorica Ilustracija poeme Dvanaestorica

Svoju najpoznatiju poemu Dvanaestorica Aleksandar Blok, jedan od najznačajnijih pesnika drugog talasa ruskog simbolizma, napisao je 29. januara 1918. godine. Kada je završio pesmu, on je napisao u svom dnevniku: "Čujem groznu buku, raste u meni i oko mene." Taj zvuk je zvuk revolucije koji je porastao u njegovoj poemi, koja je bila jedan od prvih poetskih odgovora na Oktobarsku revoluciju u Rusiji 1917. godine. Ona je labudova pesma pojedinca u kojoj se na čudesan način spajaju revolucija i hrišćanstvo.

Poema Dvanaestorica opisuje marš dvanaest boljševičkih vojnika, što može da se poveže sa dvanaest apostola u hrišćanstvu. Ova patrola prolazi kroz ulice revolucionarnog Petrograda, dok žestoka zimska mećava besni oko nje. Vojnici nailaze na radostan par, Vanjku, carskog vojnika i prostitutku Katku, koja je nekada bila devojka Petera, člana dvanaestorice. Oni ispaljuju vatru na sanke u kojima se par vozi. Peter ima za cilj da ubije Vanjku, ali je njegov cilj pobegao, a metak je pogodio Katku. Njeno mrtvo telo je ostavljeno da leži na ulici. Peter se kaje, jer ju je voleo, ali njegovo kajanje brzo prolazi, nakon što ga ostali podsećaju da u ovim revolucionarnim vremenima nečije lične tragedije nisu ništa, i on povraća svoju odlučnost i nastavlja marš. Kako vojnici marširaju dalje kroz snežnu oluju, praćeni šugavim psom vide ispred sebe crvenu zastavu i pokušavaju da otkriju ko je nosi. Njegov identitet je otkriven: on je Isus Hrist i nosi venac belih ruža i krvavu zastavu. Figura Isusa Hrista se vidi u snežnoj oluji, na čelu marša dvanaestorice.

Poema Dvanaestorica nema poetsko jedinstvo. Ona se sastoji samo od fragmenata: delova iz pravoslavne liturgije i revolucionarnih pesama, vulgarnih rima i popularnih pesama, od lamenta do poziva pljačkaša, pa čak i traženja prostitutke. Mnogi od ovih fragmenata su u snažnim kontrastima. Aleksandar Blok u poemi meša različite stilove i tehnike. On ubacuje žargone, parole, satire, parodije, folklorne elemente.

Pročitano 7452 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Dvanaestorica