Artnit

Sreda, 14 Septembar 2016 10:23

Jesen Istaknut

Pol Sezan - Četiri godišnja doba, Jesen Pol Sezan - Četiri godišnja doba, Jesen

U pejzažnoj lirici Vojislava Ilića često su prisutne slike godišnjih doba. U pesmama inspirisanim jeseni ima sumornih raspoloženja, ali i vedrih tonova, raskošnih pejzaža i idiličnosti. Pesma Jesen, ispevana 1883. godine zasnovana je na dionsijskom slavljenju života, na slavljenju kulta prirode, kao i na glorifikaciji odnosa između čoveka i prirode.

Pesma Jesen je kratka lirska pesma. Sastoji se od četiri strofe koje stvaraju sliku jeseni kao izraz ljudske radosti, ljudske sreće i plodnosti.

U prvom stihu pesme Jesen, "ko gorda carica i bajna sa snopom zlatnoga klasja", Vojislav ilić prikazuje obilje koje priroda nudi u jesen. Priroda je slikovito prikazana kao prekrasna devojka, sa čije "dražesne glave lisnatih vreža splet čarobno spušta se dole" i koja u jednoj ruci drži "puhorom posut grozd" i slatko se smeši na njega. Kroz lik ove devojke i njenu blagu ćud naglašava se sreća i radost zbog plodova i bogate žetve koju ona nudi ljudima.

Da bi naglasio idiličnu sliku jeseni, Vojislav Ilić u druge dve strofe pesme Jesen daje sliku porodičnog doma i njegovog starog ognjišta, na kome "puckara crvenkast plam" i u čije blage večeri vaskrsavaju priče iz davnih vremena. U završnoj strofi ove pesme pesnik naglašava da razgovor oko ognjišta spokojno bruji do kasno u noć, sve dok dremež ne savlada sve, i san lagano padne na prirodu i ljude.

Pročitano 7617 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 25 Septembar 2022 11:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Jesen