Artnit

Utorak, 02 Avgust 2016 10:45

Serž Žonkur - Sunce nije podnosio, a more mu je uvek bilo previše hladno Istaknut

Ipak mu je pošlo za rukom da ih sve odvuče na plažu, kao da se ništa drugo nije moglo činiti, kao da je to bio nekakav cilj po sebi. Predložio je da odu, ako je ikako moguće, što ranije ujutru: tako će zauzeti dobra mesta, a ukoliko ponesu sa sobom jelo i piće mogu ostati ceo dan na pikniku, kao pravi izletnici. Poduhvat je bio utoliko lakši što je stepenicama samo trebalo spustiti se niz stenu do peščanih sprudova, koji su se pružali odmah ispod imanja.

U ovom slučaju, zamisao je bila suluda ne zbog svoje preteranosti već, naprotiv, svoje skromne jednostavnosti. Jesti na plaži, kao svi ti ljudi koji čitavo leto ne rade ništa drugo, nemaju nikakvih drugih želja osim da sve dane odmora provedu uz more, od jutra do večeri. Ovim svojim predlogom sve ih je sinoć najpre iznenadio a onda brzo i pridobio, čim su shvatili kako za tolike godine nisu nijedan dan proveli na plaži samo zato što se niko toga nije setio.

Ocu se učinilo, dok je posmatrao pripreme, da se vratio u prošlost: u ona davna vremena kada je morao decu voditi na kupanje jer još nije kupio ni jedrilicu ni gliser, a bazen nije bio izgrađen. Devojke su pronašle stare slamnate prostirače koji odavno nisu bili u upotrebi, a preko malih bikinija navukle su jednostavne haljine na zakopčavanje. Andre-Pjer više nije smeo da se suprotstavlja. Andre-Pjer je prepustio drugima da odlučuju. Iz straha da njegovo protivljenje ne izbije na videlo, uzdržavao se od bilo kakvih izjava; kako bi prekratio vreme poneo je dve knjige, jedan roman i šahovski priručnik u koji je brzo zaronio... Čudila ga je lakoća sa kojom su se drugi razodenuli u kupaće kostime i bacili se u vodu, jer je sam zazirao i od jednog i od drugog: sunce nije podnosio, a more mu je uvek bilo previše hladno. Međutim, najviše od svega smetalo mu je to vašarsko raspoloženje... sva ta obnažena svetina samo u gaćicama, dreka dečurlije koja je urlajući jurila na sve strane, prskala se, polivala, čas rasipala pesak a čas skakala u talase, kao da niko drugi ne postoji okolo; ova obesna deca nisu se ustezala čak ni da gaze preko ostalih ljudi, zasipajući ih sve peskom i vodom, bezobzirno, zato što im ništa nije bilo zabranjeno...

Iz romana Leto

Pročitano 3285 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 10 Juli 2017 11:02

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Serž Žonkur - Sunce nije podnosio, a more mu je uvek bilo previše hladno