Artnit

Subota, 30 Juli 2016 11:20

Šekspirovi soneti Istaknut

Prvo izdanje Šekspirovih soneta iz 1609. godine Prvo izdanje Šekspirovih soneta iz 1609. godine

Soneti Vilijama Šekspira objavljeni su bez njegove dozvole 1609. godine i reklamirani kao "nikada ranije objavljeni". Objavio ih je Tomas Torp, u kvatru pod punim stilizovanim naslovom: SHAKE-SPEARES SONNETS. Izdavač, iako ugledan očigledno je želeo da iskoristi slavu Vilijama Šekspira, koji je od 1609. godine bio član čuvenog pozorišta Gloub u Londonu i mogao da računa na honorare od njegovih pokrovitelja.

Šekspirovi soneti obuhvataju 154 pesama u formi soneta, čije su središnje teme prolaznost vremena, ljubav, lepota i moral. Soneti pisani u formi od katrena i kupleta podeljeni su u tri grupe. Prvih 126 soneta su upućeni mladiću, 26 crnoj dami, a poslednja dva soneta se odnose na boga ljubavi Kupidona.

Prvih 17 soneta su posvećeni mladiću od koga Vilijam Šekspir traži da se oženi i ima decu da bi načinio svoju lepotu besmrtnom, prenoseći je na sledeće generacije. U nizu sledećih sonata pesnik pokušava da mladića učini besmrtnim preko svoje poezije, naglašava temu usamljenosti, smrti i prolaznosti života i kritikuje mladića, zato što uživa u poeziji suparničkog pesnika. U poslednjim sonetima posvećenim mladiću ističe se ljubav, kao rešenje smrtnosti.

Soneti 127-152 su upućeni crnoj dami, njenoj tamnoj kosi, crtama lica i karakteru. Ova žena je za Vilijama Šekspira simbol egzotične lepote i "svaki jezik će priznati da lepota tako izgleda". Istovremeno ona postaje i neka vrsta motiva koji prožima celokupnu nit pesničkog osećanja.

Soneti 153-154 su slobodna adaptacija dve klasične grčke pesme. Oni su alegorijsko viđenje grčkog epigrama koji se odnosi na "malog krilatog boga ljubavi Kupidona".

Pročitano 5154 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Šekspirovi soneti