Artnit

Utorak, 19 Juli 2016 10:39

Henri Miler - Što hoćete od mene? Istaknut

... Veliki Bože! U što sam se pretvorio? Kakvog prava imate ljudi, da pretrpavate moj život, kradete moje vrijeme, zadirete u moju dušu, isisavate moje misli, držite me za svoju zabavu, društvo, povjerenika i obavještajni ured? Za koga me vi smatrate? Jesam li ja plaćeni zabavljač od kojega se svako veče zahtijeva da izigrava neku intelektualnu farsu pred vašim glupim nosom? Jesam li ja rob, kupljen i plaćen, da bih puzao potrbuške pred vama besposličarima i stavljao pred vaše noge sve što radim i sve što znam? Jesam li ja neka djevojčura u kupleraju od koje se traži da podigne suknju ili da skine kombine na zahtjev svakog čovjeka, u odijelu po mjeri, koji slučajno naiđe?

Ja sam čovjek koji hoće da živi herojskim životom i da u svojim vlastitim očima stvori podnošljiviji svijet. Ako u nekim trenucima slabosti, predaha ili nužde, puštam paru - mrvičak kipućeg bijesa, koji se hladi u riječima - strastveni san, zavijen i skriven u slike - tada primite to tako ili me se manite... ali nemojte me gnjaviti!

Ja sam slobodan čovjek - potrebna mi je moja sloboda. Potrebno mi je da budem sam. Treba mi da razmišljam o svom sramu i očaju u osamljenosti; treba mi sunčana svjetlost i pločnici ulica bez društva, bez razgovora, da budem licem u lice sam sa sobom, i da mi samo glazba moga srca pravi društvo. Što hoćete od mene? Kad imam što da kažem, dajem to u tisak. Kad imam što da dam, ja to dajem. Vaša bezobzirna radoznalost prevrće mi želudac! Vaši me komplimenti ponizuju! Vaš me čaj truje! Nikome ne dugujem ništa. Hoću da budem odgovoran samome Bogu - ako postoji!“

Iz romana Rakova obratnica

Pročitano 2931 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Henri Miler - Što hoćete od mene?