Artnit

Četvrtak, 30 Juni 2016 11:14

Pesme nevinosti i iskustva Istaknut

Ilustracije iz zbirke pesama Pesme nevinosti i iskustva Ilustracije iz zbirke pesama Pesme nevinosti i iskustva

Engleski pesnik, slikar i graver Vilijam Blejk objavljuje Pesme nevinosti (Songs of Innocence) 1789. godine. Pet godina kasnije, 1794. godine objavljene su Pesme iskustva (Songs of Experience) u kojima se, principom ogledala, ređaju i odražavaju pesme i teme zastupljene u Pesmama nevinosti. Blejk je gravirao pesme zajedno sa ilustracijama posebnim postupkom, otiskivao ih i rukom bojio.

Pesmama nevinosti i iskustva Vilijam Blejk suprotstavlja dva sveta, svet nevinosti i svet iskustva i prikazuje dva suprotna stanja ljudske duše. Koncepti nevinosti i iskustva predstavljaju ključne kategorije u kojima se objedinjuju sve suprotnosti dva polarizovana, ali istovremeno i komplementarna segmenta bića. Ovo suprotstavljanje postiže i formiranjem kontrastnih parova pesama, kao što su Jagnje i Tigar, Izgubljeni dečačić i Pronađeni dečačić, Božanska slika i Ljudska suština, Bolesna ruža i Moja lepa ruža.

Prva pesma u zbirci pesama Pesme o nevinosti uspostavlja pastirsku pozadinu većine pesama. Govornik u pesmi svira melodije na fruli u pitomoj dolini kada ga zaustavlja vizija deteta na oblaku, verovatno anđeo, koji ga zamoli da mu svira o jagnjetu. Poslednji stihovi pesme utvrđuju očiglednu publiku: decu. Dete na oblaku traži od svirača da zapiše pesme, kako bi ih sva deca znala. Ali, ovo nije samo zbirka stihova koja slavi decu i njihovo čisto uživanje u svetu koji ih okružuje. Nekoliko pesama uključuje ironičan ton, a neke kao što je Dimnjačar, podrazumevaju oštru kritiku društva u kojem je živeo Vilijam Blejk.

Pesme iskustva sadrže direktnu kritiku društva. Vilijam Blejk kritikuje crkvene vođe, bogate članove visokog društva i okrutne roditelje sa jednakom žestinom. On takođe kroz ove pesme razvija svoj lični teološki sistem, koji je prikazan kao uglavnom vrlo tradicionalan u Pesmama o nevinosti. U pesmama iskustva on se pita kako znamo da Bog postoji, da li je Bog koji dopušta da siromašna deca pate i budu eksploatisana u stvari dobar i da li ljubav može postojati kao apstraktni koncept pored ljudske interakcije. Blejk takođe nagoveštava svoju veru u "slobodnu ljubav", ukazuje da bi voleo da "demontira" instituciju braka, zajedno sa svim ostalim veštačkim ograničenjima ljudske slobode.

Pročitano 3741 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 06 Juni 2021 10:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Pesme nevinosti i iskustva