Artnit

Četvrtak, 16 Juni 2016 11:38

Radjard Kipling - "Šta je čovek u poređenju s gnevom bogova?" Istaknut

Nicholas Roerich - Guru Kambala Nicholas Roerich - Guru Kambala

Ubrzo se vrati goneći pred sobom bez imalo poštovanja sveštenika svoje vere - debelog starca sede brade koju je zajedno s vlažnim haljetkom šibao vetar što je duvao preko njegovog ramena. Nikada nije video tako jadnog gurua.

"Čemu sva ta žrtvovanja, kerosinske lampice, i suvo "zrnevlje", drao se Pero, "ako sediš prekrštenih nogu u blatu i to je sve što možeš da učiniš? Dugo si se bavio bogovima kad su bili zadovoljni i naklonjeni. Sada su ljuti. Razgovaraj s njima!"

"Šta je čovek u poređenju s gnevom bogova?" cvileo je sveštenik zaklanjajući se od vetra koji ga je zanosio. "Dopusti mi da odem u hram i da se tamo molim."

"Ovde se moli, ništavilo! Zar se ničim ne uzvraća za usoljenu ribu, za začine i suvi luk? Glasno govori! Reci Majci Gungi da nam je dosta. Zapovedi joj da se do noći smiri. Ja ne umem da se molim, ali sam služio u kumpanijinim lađama, pa kada ljudi nisu slušali moja naređenja, ja -" Zamah čelične šibe dovrši rečenicu, pa sveštenik, otevši se od svoga učenika, pobeže u selo.

Iz pripovetke Mostograditelji

Pročitano 3256 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Radjard Kipling - "Šta je čovek u poređenju s gnevom bogova?"