Artnit

Nedelja, 21 Februar 2016 12:26

Lale Istaknut

Pol Sezan - Lale u vazi Pol Sezan - Lale u vazi

Jedna od najpoznatijih pesama Silvije Plat iz zbirke pesama Arijel, koja je posthumno objavljena 1965. godine, a čiji je najveći deo napisala tokom nedelje pre samoubistva je pesma Lale. Njen muž, čuveni engleski pesnik Ted Hjuz kaže da je napisala ovu pesmu u bolnici, dok se oporavljala posle operacije slepog creva u martu 1961. godine. Samo kratko vreme pre ove operacije ona je pobacila, i verovatno je zato cveće koje je dobila dok je bila u bolnici bilo povod za izuzetno psihičko putovanje u i van anestezije, kao i spajanje smrti sa rođenjem u pesmi Lale, kojoj je Silvija Plat dala naziv, jer su one centralna slika u pesmi, koja se i ponavlja.

Pesma Lale počinje žaljenjem pesnikinje na “uzbudljive“ lale, koje su potpuno van svog mesta, u snežnom, zimskom svetu bolnice. Ona leži sama u bolničkom krevetu nakon operacije, a ne može puno toga da učini. Svemu što je belo oko nje, ona se obraća, belim listovima, medicinskim sestrama u belim kapama, lekarima, hirurgiji. Medicinske sestre prolaze celi dan, a povremeno jedna od njih stane da joj da inekciju. Zbog povezanosti sa njom i bolnicom oseća se zgroženo, pa čak i mrzi porodičnu sliku pored svog kreveta. Njen um luta, vraća se natrag do trenutka neposredno pre njene operacije. Nakon toga, ona misli o tome kako se sada oseća, prazno i čisto.

U pesmi Lale provlači se ključna misao, koliko pesnikinja mrzi crvene lale, koje su nalik na “užasnu bebu“. Ona oseća kao da je gledaju, muče, kradu joj vazduh, i zamišlja da otvaraju usta, kako im rastu oči, dišu kao životinje ili bebe. Onda, postepeno, čak i one tamne, bolne misli nestaju kako se ona fokusira na miran ritam sopstvenog srca, a ne na njih.

Pesma Lale nije vesela i prožeta je setom, ali se u njoj misao kreće od hladnoće do topline, od nemogućnosti da voli, od prazne beline u živopisno crvenilo u procesu kojim upravlja mašta. Sama pesnikinja izgleda iznenađeno darovima crvenih lala i završava pesmu privremenom napomenom, da kreće ka dalekoj zemlji zdravlja. Samo slika zatvorenih lala dozvoljava pesnikinji da poveže crvenilo cvetova sa crvenilom njenog srca.

Pročitano 2985 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 10 Avgust 2020 10:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Lale