Artnit

Petak, 04 Decembar 2015 12:13

Džainendra Kumar - Događaji dolaze i odlaze, a čovek živi i umire Istaknut

Moris Prendergast - Deca na plaži Moris Prendergast - Deca na plaži

Rekao sam dovoljno i došlo je vreme da završim. Život je priča, a pošto je to tako, i Minin život ima prirodan završetak, posle koga se ne može više ništa reći. Događaji dolaze i odlaze, a čovek živi i umire. Sa kakvim oduševljenjem počinjemo život, a sa kakvim razočaranjem, očajanjem i bez ikakvih iluzija dospevamo do njegovog kraja. Život je prizor koji me zbunjuje. Ne mogu da pročitam značenje u njegovoj zamršenoj slici, niti da nađem kraja njegovoj zagonetnosti.

Život... more, sa decom koja se igraju na obali.

Pljuskanje i klobuci površine zadovoljavaju većinu koja gazi po peni njegove istrošene moći i nalazi u tome dovoljno hrane za svoj ponos: što bismo se nadmetali sa plahim duhovima koji se usuđuju da prodru u dubine? Talasi privlače, ali njihov osmeh je samo mamac koji treba da zavede: more je beskrajno i usamljeno. Plavo prostranstvo bez središta, plava zagonetka bez rešenja: putovanje bez mape, koje ne vodi u nebesa. Jedino plava linija tame gde se voda i nebo sastaju, linija horizonta koji počinje tamo gde se domašaj vizije završava.

Deco, čuvajte se! Tamo dalje je samo nedokučiva tišina koja raste - zastrašujuća tišina koja zaustavlja krik u ljudskom grlu, tako da niko ne može čak ni da zavapi.

Površina je dovoljno dobra. Daje osnovu u koju možemo čvrsto ukopati naša stopala: oni koje volimo tu su blizu i možemo im se obratiti u nevolji, a zapenušanost i ustalasanost života su takođe tu - pogled na beskrajnost prostora i dubinu, koji su izvan domašaja.

Taj pogled smiruje. Sam pogled je dovoljan; a zatim, naš jednoliki krug postojanja i prepiranja i mirenja - to je jedini put. To je život...

Iz romana Ostavka

Pročitano 1827 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 05 Maj 2020 10:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Džainendra Kumar - Događaji dolaze i odlaze, a čovek živi i umire