Artnit

Nedelja, 29 Novembar 2015 12:55

Herman Hese - Treba da tražimo svoj put između zahteva prirode i zahteva duha Istaknut

Dizajn korica knjige Narcis i Zlatousti Dizajn korica knjige Narcis i Zlatousti

Naučio sam pre svega da ove male igračke, modne i luksuzne stvarčice, počev od pudera i parfema pa do cipelica za igru, od prstena do kutije za cigarete, od zatvarača na pojasu do ručne torbice, nisu samo trice i obične bezvredne sitnice, niti izumi fabrikanata i srebroljubivih trgovaca, već su, sasvim opravdano, lepo, mnogostruko malo, odnosno veliko, carstvo stvarčica čiji je jedini cilj da posluže ljubavi, da prefine osećanja, da ožive mrtvu okolinu i da je, kao pomoću neke mađije, obdare novim čulima za ljubav. Jer ta torbica nije bila obična torbica, kesica za novac nije bila kesica, cvet nije bio cvet, lepeza nije bila lepeza, već je sve to bio plastični materijal ljubavi, mađije i draži, sve je to bilo glasonoša, krijumčar, oružje i ratnički poklič.

Svaki život tek od rascepa i protivrečja postaje bogat i cvetan. Šta bi značili razum i trezvenost bez saznanja o opijenosti, šta bi značila naslada čula kad se iza nje ne bi nalazila smrt, i šta bi značila ljubav bez večitog smrtnog neprijateljstva polova?

Mislim da je u mojoj generaciji mnogo više života uništeno preteranim ograničenjima i inhibicijama nego obrnuto. Zbog toga sam u nekim svojim knjigama želeo da odbranim onaj nagonski deo ljudske prirode, nikada pri tom ne zaboravljajući na dužno poštovanje prema uzvišenim obavezama na koje nas pozivaju mudraci i religije. Nije naš cilj da se pretvorimo u čistu duhovnost na račun naše prirode niti da vodimo život nemilosrdnog sudije na račun dobrote, ljubavi i humanosti. Treba da tražimo svoj put između zahteva prirode i zahteva duha, ne jedno rigidno srednje rešenje već jedan fleksibilan lični stav u kome će se sloboda i dužnosti smenjivati kao udisaj i izdisaj.

Vama je osamnaest godina... vi morate imati ljubavne snove, ljubavne želje. Možda su oni takvi da ih se bojite. Ne bojte se! Oni su ono najbolje što imate! Možete mi verovati. Ja sam izgubio mnogo time što sam u vašim godinama vršio nasilje nad svojim ljubavnim snovima. To ne treba činiti (...) Čovek ne sme ničega da se boji i ne sme smatrati zabranjenim ništa što duša želi u nama (...) Može se prema svojim nagonima i takozvanim iskušenjima postupati s poštovanjem i ljubavlju. Onda će oni pokazati svoj smisao, a svi imaju smisla.

Iz romana Narcis i Zlatousti

Pročitano 3915 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 07 Maj 2020 11:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Herman Hese - Treba da tražimo svoj put između zahteva prirode i zahteva duha