Artnit

Sreda, 04 Novembar 2015 11:54

Činovnikova smrt Istaknut

Ilustracija priče Činovnikova smrt Ilustracija priče Činovnikova smrt

Anton Pavlovič Čehov u pričama često prikazuje postepeno opadanje i ciklično samo-drobljenje karaktera svojih junaka. U jednoj od svojih prvih objavljenih priča, Činovnikova smrt, koju je objavio još kao student medicine, 1883. godine u humorističkom listu Iverje pod pseudonimom Antoš Čehonte, on osvetljava ne samo fizičku smrt činovnika, već metaforički njegovu propast dok on pati zbog smrti svog dostojanstva.

Kratka priča Činovnikova smrt je preterana i stilizovana satira, smeštena u XIX veku u Rusiji. To je priča o običnom čoveku koji biva upleten u svoju nesigurnost i paranoju, kada ga mala Greška vodi na put samouništenja.

Na početku priče Činovnikova smrt Anton Pavlovič Čehov slika glavni lik, divnog ekonoma, Ivana Dimitriča Červjakova koji uživa u operi kao bilo koji "fini činovnik". Ubrzo nakon respektabilnog uvođenja glavnog lika on ubacuje uzvik "ali iznenada" koji prati njegovo neobuzdano kijanje i nastavlja da predskazuje da će ovo "ali iznenada" biti pokretač cele priče. Ivan Dimitrič Červjakov je kako se ističe u priči "kihnuo je sasvim iznenada", a zatim objašnjava da svaki čovek kija i da "Kijanje nije zabranjeno nikome i nigde. Kijaju i seljaci i šefovi policije, a ponekad čak i tajni savetnici". Ali, pošto je video da je poprskao visokog činovnika Brižalova koji je imao rang generala i bio na položaju većem od njegovog, zbunio se i osetio je potrebu da se istog trenutka izvini zbog svoje velike i nenamerne greške i njegovo kijanje je za njega postalo prestup. Zato je odmah pokušao da se izvini, ali njegovo kijanje i njegovo izvinjenje su bili potpuno beznačajni za generala. Uplašen i uznemiren Červjakov nije mogao da gleda predstavu. Postepeno se u njemu razvija ogroman strah i nespokojstvo, a njegove misli se usmeravaju samo na to kako da se izvini generalu i objasni mu da to nije uradio namerno. U paničnom strahu i želji da se opravda on pokušava da se izvini, ali svaki put kada pokušava, general ga prekida usred rečenice, tako da nikad ne dobija priliku da izrazi potpuno svoje izvinjenje. Njegova nervoza raste i umesto oproštaja i mira u svojoj duši, on na kraju izaziva bes generala i oseća još veći nemir i strah koji ga na kraju i ubija.

U kratkoj priči, Činovnikova smrt Anton Pavlović Čehov otvoreno kritikuje hijerarhijski red ruskog društva njegovog doba, u kojem "niži" radnici i službenici često trpe poniženja da bi dodvoravanjem ugodili "nadređenima". Ova priča je sažeta, prožeta elementima satire, koji se razvijaju oko jednog običnog događaja koji postepeno postaje apsurdan i ubija glavnog junaka, čiji lik se svodi na puku karikaturu.

Pročitano 15596 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 16 Septembar 2019 10:24
Više iz ove kategorije « Mesečev cvet Na bunaru »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Činovnikova smrt