Artnit

Subota, 19 Septembar 2015 11:06

Anđa Kapidžija Istaknut

Narodnu lirsku pesmu o devojci koja čuva nebeske vratnice, Anđa Kapidžija, Vuk Stefanović Karadžić je zapisao na beloj poleđini karte za diližansu od Beča do Zemuna, iz 1820. godine. Iako se ovoj pesmi često pripisuje mitološko poreklo Vuk je nije svrstao među mitološke pesme, nego u "ljubavne i druge različne ženske pjesme".

Narodna lirska pesma Anđa Kapidžija ima šest stihova i skladnu kompoziciju. Soko, gradska vrata i devojka vratarica su motivi u okvirnom delu pesme, a u središnjem delu su Sunce, Mesec i zvezde u koje je devojka odevena.

Dva česta tumačenja pesme Anđa Kapidžija se veoma razlikuju. Sama devojka obučena u nebeska tela je često prisutna u narodnim pesmama. Stihovi "Suncem glavu povezala, mesecom se opasala, a zvezdama nakitila" se objašnjavaju drevnim i mitološkim smislom, iz mnogobožačkog slovenskog nasleđa i zato devojka na gradskim vratima obučena u nebeska tela može biti mitološko biće ili biće vilinskog carstva. Međutim, ova devojka može da bude u odeći na kojoj su samo išarana ili izvezena nebeska tela ili da je narodni pesnik Sunce, Mesec i zvezde shvatio kao ukrasne motive, da se ulepša život i pesma.

Pročitano 6356 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Anđa Kapidžija