Artnit

Ponedeljak, 17 Avgust 2015 11:08

Nema srećne ljubavi Istaknut

Auguste Toulmouche - Izgubljena ljubav Auguste Toulmouche - Izgubljena ljubav

Pesmu Nema srećne ljubavi francuski pesnik Luj Aragon je napisao 1943, a objavljena je prvi put 1946. godine. Ova pesma, posvećena je književnici Elzi Triolet, koju je oženio 1929. godine, poznatijoj kao sestra Ljilje Brik, ljubavnice Vladimira Majakovskog. Nastala u oluji fašizma i usred očajanja samog pesnika, pesma je prožeta melanholijom i pesimizmom. U njoj on izražava svoju koncepciju apsolutne ljubavi, koju realnost života može da obeleži i izdajom.

Luj Aragon je imao ljubavnu aferu sa književnicom, političkom aktivistkinjom, naslednicom velike međunarodne brodske kompanije, Nanci Cunard i zato ima mišljenja da je pesma Nema srećne ljubavi inspirisana njom. Naglašavanjem naslova pesme Nema srećne ljubavi, na početku, iza svakog stiha i na kraju pesme on ističe svoj bol, kao i bol voljene osobe. On priznaje svoju krivicu, ali joj daje univerzalnu dimenziju, svojstvenu svakoj ljubavi.

Prvi stihovi pesme Nema srećne ljubavi jasno ukazuju da su Luj Aragon i Elza Triolet prošli kroz težak period. Pesnik smatra da "ništa ne pripada čoveku, ni njegova snaga, niti njegova slabost, ili njegovo srce". A kada veruje da je dostigao sreću, "on je drobi", a njegov život postaje "čudan i bolan razvod", koji "podseća na one vojnike bez oružja, koji su obučeni za drugu sudbinu". On priznaje veliki bol što je naneo Elzi, koju "nosi u sebi kao ranjenu pticu", ali zna da je vreme da se nauči da se živi. Njihova spojena srca će plakati i pita se koliko treba "žaljenja da se isplati drhtaj", "koliko tuge za najmanju pesmu" i "koliko jecaja treba za tu melodiju na gitari".

Pročitano 6681 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Nema srećne ljubavi