Artnit

Sreda, 05 Avgust 2015 11:55

Ogledalo Istaknut

William Merritt Chase - Ogledalo William Merritt Chase - Ogledalo

Silvija Plat je napisala pesmu Ogledalo 1961. godine. Ova pesma je objavljena 1971. godine, kao deo zbirke pesama pod nazivom Prelazeći vodu, osam godina nakon njenog samoubistva u tridesetoj godini života, 11. februara, u kući u kojoj je nekada stanovao Vilijam Batler Jejts, njen duhovni i pesnički otac. Ogledalo je melanholična, pa čak i gorka pesma koja predstavlja primer tenzije između unutrašnjeg i spoljašnjeg sopstva i ukazuje na neprirodno ženski "problem", starenja i gubitka lepote.

Na početku pesme ogledalo se opisuje kao "srebrno i egzaktno". Ono nema predrasude, a umesto toga samo "guta" ono što vidi i odražava tu sliku, vraća je bez ikakvih izmena. Ali, nije okrutno, "samo istinoljubivo", "oko malenog boga, četvorougaono". Većinu vremena ogledalo gleda u praznoj sobi i meditira o zidu sa ružičastim flekama preko puta njega. Ono gleda taj zid toliko dugo i zato ga opisuje kao "delić moga srca". Njegovu sliku na zidu prekidaju samo ljudi koji ulaze da pogledaju sebe i tama koju donosi noć.

Ogledalo više nije ogledalo, već jezero, koje takođe pokazuje refleksije. Žena gleda u njega, pokušavajući da raspozna ko je ona zaista gledajući u svoj odraz. Ponekad ona pokušava da pronađe nežniji odraz pod svetlošću sveće ili meseca, ali zna da su oni "lažovi", jer maskiraju njen pravi izgled. Samo ogledalo, koje sada postoji kao jezero daje njenu vernu predstavu. Žena ga nagrađuje "suzama i pokretima ruku". Ipak, ona ne može da se uzdrži od posete ogledalu iznova i iznova, svakog jutra. Tokom godina, ona je "mladu devojku utopila" u ogledalu, a sada vidi u njemu odraz stare žene, ženu koja stari svaki dan. Ova starica diže se iz ogledala kao "strašna riba".

Pročitano 2850 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 19 Juli 2020 10:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Ogledalo