Artnit

Petak, 24 April 2015 10:53

Salman Ruždi - Sve mora da prođe, a samo vreme traje Istaknut

Dizajn korica knjige Luka i vatra života Dizajn korica knjige Luka i vatra života

"Odvojili ste nas od našeg razboja", rekli su tihi mač-glasovi, "mi smo tkači, nas troje, i na razboju dana tkamo niti vremena, i utkivamo čitavo postojanje u tkanje postojanja, čitavo saznavanje u platno znanja, čitavo delanje u materiju učinjenog. Sada ste nas odvojili od razboja i stvari zahvata nered. Nered nas čini nezadovoljnim. Nezadovoljstvo nas takođe čini nezadovoljnim. Stoga smo dvostruko nezadovoljni." I potom, posle pauze: "Vratite ono što ste ukrali i možda ćemo vam poštedeti život."

"Pogledajte šta se dešava oko vas!", povikao je Luka. "Zar ne vidite? Propast čitavog ovog sveta? Zar ne želite da ga spasete? Upravo to pokušavam da učinim, a vi samo treba da mi ne smetate i da me pustite da stignem kući..."

"Nama nije stalo da li će ovaj svet živeti ili umreti", glasio je odgovor.

Luka se zapanjio. "Nije vam stalo?", upitao je u neverici. "Saosećanje nije naš posao", odgovorili su Alimi. "Vreme prolazi bez milosti, želeli ljudi to ili ne. Sve mora da prođe. Samo vreme traje. Ako se ovaj svet završi, drugi će se nastaviti. Sreća, prijateljstvo, ljubav, patnja, bol su samo prolazne iluzije, poput senki na zidu. Sekunde se stapaju u minute, minuti u dane, dani u godine, bez ikakvih osećanja. Nema tu "stalo". Samo ovo saznanje je mudrost. Ova mudrost jeste znanje."

Iz romana Luka i vatra života

Pročitano 3726 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Salman Ruždi - Sve mora da prođe, a samo vreme traje