Artnit

Subota, 14 Mart 2015 12:27

Pesma nad pesmama Istaknut

Mark Šagal - Pesma nad pesmama III Mark Šagal - Pesma nad pesmama III

Pesma nad pesmama, poznata i kao Pesma Solomonova (na hebrejskom jeziku Šir ha-Širim) je zbirka lirskih ljubavnih pesama, koja se čitala za vreme Pashe. Naslov pesme može da ukaže da je pesmu napisao Solomon 965. godine pre nove ere ili da je o njemu. Neka jevrejska predanja ovu pesmu pripisuju Jezekiju, a prisustvo nekih novijih izraza ukazuje da pesma verovatno datira posle Solomona, a moguće je da su novi izrazi nastali kao rezultat uređivačkih intervencija u kasnijem periodu.

Zbirka pesama Pesma nad pesmama veliča jačinu ljubavi između muža i žene. Pri tome se posebno ističe da čovek i žena treba da žive zajedno u braku, voleći jedno drugo duhovno, emocionalno i fizički.

Pesma nad pesmama je napisana u obliku dijaloga između dvoje ljubavnika, mladoženje i neveste Sulamke, dok se hor povremeno bavi njima. Ova zbirka se sastoji od osam pesama i može se podeliti na tri dela: udvaranje, venčanje i zreo brak.

Prvu pesmu govori mlada devojka Sulamka koja dugo želi da bude blizu verenika i uživa u njegovim poljupcima. Ona objašnjava da ima taman ten, jer je njena porodica šalje na rad u vinograde. Tražeći svog ljubavnika, upoređuje ga sa pastirom koji luta, a hor je ohrabruje da prati stado do njegovog šatora. Ipak, ona upozorava ostale žene, "kćeri Jerusalima", da se ne zaljube previše rano. Da bi se otklonila njena nesigurnost u svoj izgled hvali se njena lepota, upoređujući se sa mladom kobilom, a njene oči sa očima golubice.

U drugom snu Sulamka čuje svog verenika, koji jedne noći kuca na vrata, ali nestaje. Ona luta ulicama i pita "kćeri Jerusalima" da joj pomognu da pronađe svog ljubavnika. Hor je pita da opiše mladića, a ona poredi svaki deo njegovog tela sa plemenitim metalom, nakitom i životinjom.

Mlada devojka Sulamka i njen verenik se sreću u vrtu. Verenik nastavlja da hvali svaki deo tela devojke. On joj zapoveda da igra i poredi je sa palmom sa grudima poput voća. Mlada devojka ga poziva da krene sa njom u polja i sela, i obećava mu ljubav među rascvetalim vinogradima. Ona ga poziva da "zapečati" njegovo srce svojom ljubavlju, a on joj kaže da kralj Solomon ima mnogo vinograda, ali je on srećan sa svojim jednim vinogradom, mladom devojkom. Pesma se završava tako što njih dvoje, uvereni i sigurni u svoju ljubav, pevaju o trajnosti istinske ljubavi i žele da budu jedno pored drugog.

Tokom vekova Pesma nad pesmama je različito tumačena. Najčešća su tri tumačenja: opis iskrene ljubavi između muškarca i žene, slikovito otkrivanje ljubavi Božje prema narodu Izraela i poređenje ljubavi Isusa Hrista prema svojoj nebeskoj nevesti Crkvi.

Pročitano 2717 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 21 April 2020 11:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Pesma nad pesmama