Artnit

Utorak, 03 Februar 2015 12:52

Panter Istaknut

Slikari životinja u botaničkom vrtu, ilustracija iz magazina L'Illustration iz 1902. godine Slikari životinja u botaničkom vrtu, ilustracija iz magazina L'Illustration iz 1902. godine

Od 1905. do 1906. godine austrijsko-nemački pesnik Rajner Marija Rilke je radio kao sekretar francuskog vajara Ogista Rodena. Nakon skulpture malog bronzanog tigra koji je izvajao Roden, Rilke posećuje botanički vrt u Parizu, gde posmatra zarobljenog pantera. Tu nastaje jedna od njegovih omiljenih pesama Panter, u kojoj prikazuje temu zatočeništva i zarobljavanja.

U pesmi Panter Rajner Marija Rilke prikazuje sliku pantera zaključanog u kavezu u zoološkom vrtu. Kavez ima gvozdene rešetke i zbog umora on ne može da vidi ništa. Njemu izgleda kao da postoji hiljade rešetaka koje zbunjuju njegovu viziju. Za njega, nema sveta iza kaveza.

Panter se šeta u krug bespomoćno, kao da želi da pobegne od svoje sadašnje sudbine. Njegovo koračanje je kao ritualni ples oko centra u kojem stoji njegova moćna volja koja je paralisana. On je umoran od svog života, koji se odvija u istom kavezu, ceo dan, svaki dan. Iako je zarobljenik, on je i dalje moćna divlja životinja sa svim istim nagonima kao i panteri u divljini. Međutim, čini se kao da su sve njegove moćne želje nestale. On ponekad otvara oči i "tada uđe neki lik, kroz napregnuti mir udova roni - i mre u srcu kao dalek krik".

U pesmi Panter Rajner Marija Rilke dočarava realnost i agoniju zatvorenih životinja, koje gube svoje prirodno stanište i slobodu. Izražena je tuga i gubitak u ovoj pesmi, a najmanje obećanje spasenja. Ton pesme priziva da se pusti životinja da preživi u njenom prirodnom staništu. Naglašavanjem empatije za pantera Rilke ukazuje na važnu lekciju iz humanosti. Pri tome se naglašava da su um i sposobnosti čoveka kao moćan panter, koji ne bi trebalo da bude ograničen.

Pročitano 16271 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Panter