Artnit

Četvrtak, 15 Januar 2015 12:24

Zmija Istaknut

Marijana Nort - Carski cvet, koralna zmija i pauk, Brazil Marijana Nort - Carski cvet, koralna zmija i pauk, Brazil

Pesma Zmija Desanke Maksimović od 1924. godine postaje deo antologije srpskog pesništva. Ovu pesmu čine živopisne i psihološki uverljive poetske slike o rođenju, životu i smrti, koje su prikazane simbolom zmije.

Pesma Zmija ima snažnu lirsku pozadinu, koja je zaogrnuta tajanstvenošću. Epski i dramski elementi, koji su delovi njene lirske strukture unose tonove sete. U njoj se jednostavno pripoveda o životu jedne zmije kroz napetu slutnju smrti.

Osnovno tematsko polazište pesme Zmija je naslikano simbolom zmije. Prikazom rađanja zmije, koja se "ispod suhog otkosa izmilela" na pustoj livadi sa jednim cvetom, i dva-tri oblaka, letom ptica iznad nje, dok Sunce sija, počinje čudesna poetska priča u kojoj se naglašava prolaznost života. I dok zmija sluša pesmu i Sunce sija, ona se seća kako su joj "ubili majku oštricom kose" i sluti da će "i nju kad jednom izmili iz ševara", i "istrunuće odeća njena puna šara, preliva rose".

Osnovna misao pesme Zmija o prolaznosti, koja prati sve što živi, idejno se produbljuje i razvija u poslednjoj strofi. Posebno se naglašava u stihovima: "U večnosti nikad više sunčati se neće ista zmija nit' istih ptica minuće let; nikada više isti cvet neće naići." Poetskom funkcijom refrena Sunce sija, četvrte strofe, kojim se završava pesma, kao i prva i druga strofa, podvlači se ideja o prolaznosti života.

Pročitano 11762 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 18 April 2020 11:02

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Zmija