Artnit

Subota, 13 Decembar 2014 13:01

Salman Ruždi - Znamo da vreme nije samo vreme Istaknut

Dizajn korica knjige Luka i vatra života Dizajn korica knjige Luka i vatra života

Ima mesta na svetu gde se nikad ništa ne dešava, a vreme tamo stoji potpuno nepomično. Ima među nama takvih koji čitavog života imaju sedamnaest godina, i nikad ne odrastu. Ima i takvih koji se i rode kao matore olupine, stari po šezdeset ili sedamdeset godina, i uvek ostanu takvi.

Znamo da, kada se zaljubimo, vreme prestaje da postoji, a znamo i da vreme može da se ponavlja, tako da možeš čitavog života biti zaglavljen u jednom jedinom danu.

Znamo da vreme nije samo vreme, nego je i aspekt kretanja i prostora. Zamisli dva dečaka, recimo tebe i mladog Packa, i recimo da obojica imate savršeno usklađene ručne satove i da oba savršeno mere vreme. A sad zamisli da onaj letnji mangup Packo ostane na istom mestu, recimo baš ovde, punih sto godina, a da ti trčiš, bez odmora, isto punih sto godina. Na kraju tog veka, vaši satovi su savršeno radili, ali tvoj sat će kasniti šest ili sedam sekundi u odnosu na njegov.

Ima među nama i takvih koji nauče da žive samo u trenutku. Za takve ljude prošlost nestaje, a budućnost nema značenja. Postoji samo sadašnjost, što znači da su dva od tri Alima višak. A ima i takvih među nama koji su uvek zarobljeni u jučerašnjici, u sećanju na izgubljenu ljubav, ili na dom iz detinjstva, ili na neki strašan zločin. A neki ljudi žive samo za bolje sutra; za njih prošlost prestaje da postoji.

Iz romana Luka i vatra života

Pročitano 4639 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 13 Oktobar 2019 10:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Salman Ruždi - Znamo da vreme nije samo vreme