Artnit

Četvrtak, 13 Novembar 2014 12:36

Ernest Hemingvej - Račun uvek dolazi Istaknut

Dizajn korica knjige Sunce se ponovo rađa Dizajn korica knjige Sunce se ponovo rađa

Žene mogu biti tako sjajni prijatelji. Baš sjajni. Prvo i prvo, čovek mora biti zaljubljen u jednu ženu da bi stvorio osnovu za prijateljstvo. Meni je Bret bila prijatelj. Nisam mislio kako svar stoji s njenog gledišta. Dobijao sam nešto ni za šta. Time se samo odlagalo podnošenje računa. Račun uvek dolazi. To je jedna od divnih stvari na koje možete računati.

Smatrao sam da sam platio za sve. Ne kao što žena plaća i plaća i plaća. Bez pomisli na odmazdu i kaznu. Prosta razmena vrednosti. Nešto ste dali i dobili nešto drugo. Ili ste radili za nešto. Platili ste na neki način sve što iole vredi. Mogao sam platiti dovoljno stvari koje volim, i lepo mi je bilo. Čovek ih plaća bilo sticanjem saznanja, bilo iskustvom, bilo rizikom, bilo novcem. Uživati u životu znači naučiti se da za svoj novac izvučete protivvrednost i biti svestan da ste to postigli. Čovek je u mogućnosti da dobije onoliko koliko plati. Svet je pogodno mesto za kupovinu. Izgledalo je da je to mudra filozofija. Za pet godina, mislio sam, izgledaće isto tako besmislena kao i sve moje ostale mudre filozofije.

No, možda to ipak nije bilo tačno. Možda se čovek s vremenom nauči nečemu. Nije me se ticalo čemu sve to. Želeo sam samo da znam kako da živim u svemu tome. Možda bi čovek shvatio čemu sve to ako bi iznašao kako da živi u tome.

Iz romana Sunce se ponovo rađa

Pročitano 3563 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 26 Mart 2020 11:24

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Ernest Hemingvej - Račun uvek dolazi