Artnit

Petak, 17 Oktobar 2014 12:24

Bajka o ribaru i ribici Istaknut

Ilustracija iz priče Bajka o ribaru i ribici Ilustracija iz priče Bajka o ribaru i ribici

Aleksandar Sergejevič Puškin je napisao svoju poznatu priču u stihovima Bajka o ribaru i ribici 1833. godine. Smatra se da se njen siže zasniva na tradicionalnoj nemačkoj bajci O ribaru i njegovoj ženi iz zbornika braće Grim. Takođe, ova priča ima zajedničkih elemenata sa ruskom narodnom bajkom Pohlepna starica, u kojoj se umesto zlatne ribice pojavljuje čarobno drvo.

Starac i njegova žena su bili siromašni i živeli su u kolibi od gline blizu sinjeg mora. Starac se bavio ribolovom, a njegova žena je prela pređu. Jednog dana starac je bacio mrežu u more i izvukao je punu mulja nekoliko puta. Kada ju je izvukao treći put, u njoj je bila samo zlatna ribica koja ga je ljudskim glasom zamolila da je pusti, a ona će mu zauzvrat ispuniti svaku želju. Začuđen starac je vratio zlatnu ribicu u more, ne zatraživši ništa. Kada se vratio kući ispričao je taj događaj svojoj ženi, a ona ga je izgrdila i nazvala prostačinom i budalom, i naredila mu da se vrati na obalu mora i od zlatne ribice zatraži novo korito. Starac je poslušao, a zlatna ribica je ispunila njegovu želju. Međutim starica, nije bila zadovoljna i tražila je da opet dozove zlatnu ribicu i traži novu kuću. Starac je opet dozvao zlatnu ribicu i ona mu je ispunila želju. Kada se vratio kući nije našao svoju trošnu kolibu već veliku kuću. Videvši to starica postaje sve pohlepnija i kasnije traži od starca da bude bogata vlastelinka. Zlatna ribica mu je opet ispunila želju i kada se vratio video je veliki dvorac, u kojem je bila starica, koja je tukla i drala se na sluge. Ona je živela u dvorcu, imala je sve što je poželela, a svog muža je poslala da radi u staji. Starica je ubrzo naredila starcu da traži od zlatne ribice da bude carica. Iako se protivio, on je kasnije otišao i zamolio zlatnu ribicu da mu ispuni i ovu želju. Nakon nekog vremena se vratio, a pred sobom je video još veći i raskošniji dvorac. Ali, kada se vratio starica je naredila da ga straža izbaci iz dvora. Starici je polako postajalo dosadno i rekla je starcu da zatraži od zlatne ribice da ona bude carica mora i da zlatna ribica pliva oko nje i ispunjava joj sve želje. Starac je otišao i preneo je tu staričinu želju, ali zlatna ribica nije ništa odgovorila, samo je repom udarila po vodi i zaronila u more. Starac se vratio kući, a umesto dvorca bila je opet stara koliba, ispred koje je stajala starica uz prepuklo korito.

Aleksandar Sergejevič Puškin je Bajku o ribaru i ribici završio kažnjavanjem pohlepne starice preobrazivši je ponovo od carice u siromašnu seljanku. Pouka priče je jednostavna i ponovljena u mnogim drugim bajkama. Ako ste previše pohlepni, vi ćete izgubiti sve. Takođe, ako vam se desi da uhvatite zlatnu ribicu, shvatite da možda neće biti tako nesposobna ili glupa kao što izgleda.

Pročitano 9710 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Bajka o ribaru i ribici