Artnit

Ponedeljak, 06 Oktobar 2014 15:29

Ustanak i ustanici u narodnoj epskoj pesmi Istaknut

Tokom teških vekova robovanja pod Turcima narodna epska pesma je neprestano veličala junaštvo u borbi sa neprijateljem i time uticala posredno na nacionalnu svest narodnih masa. Takva uloga narodne epske pesme nastavljena je i u toku Prvog i Drugog srpskog ustanka koji predstavljaju svojevrsno otelotvorenje oslobodilačke misli negovane baš tom pesmom.

Slavni ustanički dani, velike pobede, hrabrost, neustrašivost i požrtvovanje ustanika - sve je to, više nego ikad, uticalo na narodnog pevača i guslara. Narodni pevač, često i sam učesnik u bojevima ponekad je još u rovu stihovima pozdravljao pobedu. Zato su narodne epske pesme iz ciklusa o oslobođenju Srbije prožete sa najviše borbenih pokliča i najviše životnog realizma. Posebno je veoma sugestivno opevana požrtvovanost ustanika u boju sa neprijateljem. Opevajući slavne pobede ustaničke vojske i hrabrost ustanika, narodni pevač je opevao pravu suštinu ustanka i veru u konačno oslobođenje čitavog srpskog naroda.

Ustanici su u svojim redovima imali i čuvenog narodnog pevača Filipa Višnjića. Vešt deseteračkom stihu, iskreno oduševljen pobedama ustanika, bio je i među značajnim vođama ustanka, najbliži događajima ili je o njima mogao izvorno da se obavesti, zbog čega njegove epske pesme i imaju najviše istoričnosti. Svoje pesme o pobedama ustanika Filip Višnjić je pevao za žive junake, u čijim je rukama oružje čuda činilo. Vuk Stefanović Karadžić, i sam učesnik u ustanku, u kasnijim godinama svog rada se često pozivao na junačku pesmu, naročito Filipa Višnjića.

Ciklus o Prvom i Drugom srpskom ustanku, koji se naziva ciklus o oslobođenju Srbije nema naročito veliki broj narodnih epskih pesama, a ni sve pesme nemaju iste umetničke vrednosti. Mnogo je više opevan Prvi srpski ustanak i njegovi nosioci. U deseterački stih stavljen je čitav tok ustanka, od seče knezova i požara u kome su izgoreli turski hanovi, pa sve do nesreće 1813. godine, kao i napori naroda da se posle pada ustanka ponovo oslobodi. Najlepše pesme ovog ciklusa su: Početak bune protiv dahija, Boj na Salašu, Boj na Mišaru, Boj na Deligradu, Boj na Loznici, Boj na Čokešini, Miloš Stoičević i Meho Orugdžić i Knez Ivan Knežević.

Drugi srpski ustanak je opevan znatno manje. On nije imao tako buran tok i razvoj, niti je zabeležio onoliko slavnih pobeda kao Prvi srpski ustanak. Vođen više mudrom politikom lukavog Miloša Obrenovića, više pregovorima i diplomatijom nego borbom, za narodnog pevača nije bio dovoljno inspirativna tema za stvaralaštvo. Najzanimljivije pesme o događajima i bojevima iz Drugog srpskog ustanka su: Ustanak kneza Miloša na Turke, Boj na Dublju, Boj na Ljubiću i Boj na Zasavici.

Pročitano 13544 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Ustanak i ustanici u narodnoj epskoj pesmi