Artnit

Petak, 06 Juni 2014 14:29

Filip Sidni - O poeziji Istaknut

Među umetnostima datim čovečanstvu nema nijedne čiji glavni predmet nisu dela prirode, bez kojih one ne bi mogle postojati i od kojih toliko zavise da postaju, tako reći, glumci i prikazivači onoga što priroda obelodanjuje.

Tako astronom posmatra zvezde i na osnovu onoga što vidi utvrđuje kakav je kod njih poredak prirode. Tako rade i geometri i aritmetičari sa svojim različitim merama. Tako vam i muzičar govori koji se tonovi po prirodi slažu, a koji ne. I prirodoslovac je po njoj dobio svoje ime, a etičar se bavi prirodnim vrlinama, porocima i strastima ljudskim i kaže: "Sledi prirodu, pa nećeš pogrešiti!" Pravnik kazuje o onome što su ljudi odlučili. Istoričar o onome što su učinili (...) Jedino pesnik, prezirući da se bilo čemu potčini, uznesen snagom sopstvene invencije, preobražava se, u stvari, u drugu prirodu, gradeći stvari ili bolje od onih koje priroda stvara, ili u potpunosti nove, u oblicima kakvih nikada nije bilo u prirodi, kao što su heroji, polubogovi, kiklopi, himere, furije i njima slični. Tako on ide ukorak s prirodom, nesputan uzanim obimom njenih darova, već se slobodno kreće samo u zodijaku sopstvenog uma.

Priroda nikada nije ukrasila zemlju tako bogatim šarenilom kao što to čine razni pesnici, niti tako prijatnim rekama, plodnim drvećem, mirisnim cvećem, niti bilo čim drugim što bi odviše voljenu zemlju moglo učiniti još lepšom. Njen svet je od tuča, a zlatan nam daju samo pesnici.

Iz eseja Odbrana poezije

Pročitano 2881 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Filip Sidni - O poeziji