Artnit

Nedelja, 02 Mart 2014 18:13

Branko Ćopić - Boje u bašti Istaknut

Gustave Loiseau - Bašta iza kuće Gustave Loiseau - Bašta iza kuće

Muškarci obično slabo razlikuju boje, ali jedan takav neznajša u bojama kakav je bio moj djed, e, takvog je bilo teško naći. Njegov spektar svodio se na svega četiri osnovne boje, a ono ostalo - to nije ni postojalo ili se svodilo, u najmanju ruku (ako je čiča dobre volje!), na neki vrlo neodređen opis: "Žuto je, a kao i nije žuto, nego nešto onako - i jest i nije."

Kako je na ovome našem šarenom svijetu većina stvorenja i predmeta obojena "i jest i nije" bojom, to je s mojim djedom oko toga uvijek dolazilo do nesporazuma i neprilika.

U jedno od najprijatnijih doba godine, skoro preko noći rascvjetao bi se u baštici kraj naše kuće crni sljez i ljupko prosinuo iza kopljaste pocrnjele ograde. On je u mirna sunčana jutra zračio tako povjerljivo i umiljato da to nije moglo izmaći čak ni djedovu oku i on bi udobrovoljeno gunđao majući se po dvorištu:

- Pazider ga, sva se bašta modri kao čivit.

Ono, istina, na sljezovu cvijetu jedva da je negdje i bilo tragova modre boje, ali ako je djed kazao da je modra, onda ima da bude modra i kvit. Isto se tako moglo desiti da neke godine djed rekne za tu istu baštu da se crveni, i onda za tu godinu tako i važi: sljez mora ostati crven.

Iz priče Bašta sljezove boje (zbirka kratkih priča Bašta sljezove boje)

Pročitano 5517 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 05 April 2014 17:13

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Branko Ćopić - Boje u bašti