Artnit

Četvrtak, 13 Februar 2014 16:58

Neznanka Istaknut

Ilja Glazunov - Ilustracija pesme Neznanka Ilja Glazunov - Ilustracija pesme Neznanka

Rana poezija ruskog liričara, predstavnika ruskog simbolizma Aleksandra Bloka uglavnom posvećena njegovom idealu žene je puna simbola i misticizma, i odražava impresionistički pogled na svet koji ga okružuje. Inspiraciju nalazi često u običnoj, banalnoj okolini, trivijalnim događajima, posledicama industrijalizacije. Njegova pesma Neznanka ispevana u 13 katrena, objavljena 1906. godine zasnovana je na sukobu između platonske teorije idealne lepote i razočaravajuće realnosti industrijalizacije.

Prva celina pesme Neznanka, koju čine prve četiri strofe, prikazuje večeri svakodnevnog života u predgrađu realno, bez idealizacije. Nad restoranima je "vazduh gluh i plah", "sokaci su u prašini skriveni", čuju se pijani povici i plač dece, "rašlji i bruji ženski cik".

U drugom delu, petoj i šestoj strofi javlja se pesnik, čiji je jedini drug u noći pijanstva lični odraz u čaši. Oko njega se miču sanjivi kelneri i samo pijanice zečjih očiju mu viču da je u vinu istina - "In vino veritas!".

Treća celina pesme je protkana snovima. Zato se i pesnik pita da li "san to vara mene". Pesnik svako veče u čas naznačen vidi ženu, bez saputnika "sa mirisima nekim maglenim", odevenu u svilenu haljinu, sa šeširom s crnim perjem, sjajnim prstenom na ruci. Čini mu se da ga žena gleda kroz tamni veo i on je potpuno opčinjen njome. On ne zna da li je žena stvarna, a ipak gleda za njenim crnim velom i kao da vidi sa divnom daljinom i začaranu obalu.

Na kraju pesme Neznanka pesnik zaključuje da je u vinu istina i pijanstvo dobija novi smisao. Zato istina nije u sivilu svakodnevnog života, već u njegovom napuštanju, u snovima o uzvišenom, i u stvaralačkoj imaginaciji koja može da stvori paralelnu stvarnost, mnogo srećniju od one u kojoj se živi.

U pesmi Neznanka Aleksandar Blok slika lik "neznanke", zagonetne stanovnice gradske periferije. Kroz stihove pesme pune nedorečenosti, slutnji i simbola razvija svoju metaforičnost i ironiju.

Pročitano 12791 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Neznanka