Artnit

Petak, 07 Februar 2014 17:48

Milan Kundera - Kada je sebi postavljao pitanje: koje zanimanje odabrati za čitav život njegovo unutrašnje biće bi potpuno zanemelo Istaknut

Mark Šagal - Očajan posao Mark Šagal - Očajan posao

Nikada nije potcenjivao veličanstvenost časa u kome se neki čovek opredeljuje za svoje zanimanje. Znajući dobro da je život previše kratak da bi se izbor popravio, bio je uplašen kada je utvrdio da ga nijedno zanimanje ne privlači samo po sebi.

Sa dozom sumnjičavosti, razmatrao je lepezu mogućnosti koje su mu se nudile: tužilac koji čitav život posveti proganjanju drugih; učitelj žrtva loše vaspitane dece; razna tehnička zanimanja u kojima se napredak ostvaruje sa malo uspeha i mnogo štete; usavršena naklapanja kao što je šupljost društvenih nauka; unutrašnja arhitektura (privlačila ga je zbog uspomene na dedu stolara) potpuno u službi stilova koje prezire; apotekar, zanimanje siromašnih, postalo je prodaja kutijica i flašica. Kada je sebi postavljao pitanje: koje zanimanje odabrati za čitav život njegovo unutrašnje biće bi potpuno zanemelo. I tako, ako se na kraju, odlučio za medicinu, to nije bila nikakva tajna privlačnost već idealističko čovekoljublje: smatrao je da je medicina bespogovorno jedino korisno ljudsko zanimanje kojem tehnički napredak donosi najmanje štete.

Razočaranja su ubrzo došla kad je, na drugoj godini morao da provodi svoje vreme u sali za obdukciju: doživeo je šok od koga se nije nikada oporavio: nije bio u stanju da gleda smrti u lice; nešto kasnije priznao je da stvari stoje još gore: nije bio u stanju da gleda telo: njegovu nepopravivu, neodgovornu nesavršenost; časovnik za raspadanje koji upravlja njegovim hodom, krv, utrobu, bol.

Iz romana Identitet

Pročitano 2791 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 20 Februar 2020 12:10

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Milan Kundera - Kada je sebi postavljao pitanje: koje zanimanje odabrati za čitav život njegovo unutrašnje biće bi potpuno zanemelo