Artnit

Utorak, 27 Novembar 2012 23:03

Boj na Mišaru Istaknut

Boj na Mišaru je narodna epska pesma o jednoj od prvih pobeda ustanika u Prvom srpskom ustanku. U njoj je dat slikovito lik Kulinove kade i istaknuto herojstvo srpskih ustanika u boju na Mišaru.

Pesma Boj na Mišaru počinje ustaljenim okvirom pojavljivanja gavranova kao glasnika nesreće. Oni donose Kulinovoj kadi vest o porazu turske vojske na Mišaru i smrti bana Kulina. Između Kulinove kade i gavranova vodi se dug dijalog. Gavranovi pričaju o herojskoj borbi srpskih ustanika protiv mnogobrojne turske vojke. U toj borbi je poginulo mnogo turskih poglavara. Takve loše vesti su rastužile Kulinovu kadu. Ona proklinje Crnog Đorđa i srpske ustanike i od velike žalosti umire.

U ovoj pesmi oseća se velika nezadrživost narodne snage i revolucionarnog zanosa. Revolucionarni zamah kao vihor ruši sve prepreke ispred sebe. Taj polet daje narodu i ustanicima veliku snagu u borbi protiv nadmoćnijeg neprijatelja. Narod je spreman za borbu protiv Turaka.

Narodna epska pesma Boj na Mišaru se izdvaja jasnom porukom da je narod spreman da se bori za slobodu bez obzira na žrtve koje mora da podnese.

Pročitano 26613 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 02 Februar 2013 00:00
Više iz ove kategorije « Antigona Evgenije Onjegin »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Boj na Mišaru