Artnit

Subota, 18 Januar 2014 17:08

Ivan Cankar - Umetnik Istaknut

Vladajuće društvo, je strašno prevarilo umetnika. Vaspitalo ga je tako da je upoznao najveću kulturu i da želi i zaslužuje njene darove; ali ga je odgurnulo među najniži, iz zemlje iščupani, beskućni, skitnički proletarijat; umetnik je proleter u građanskom kaputu.

Danas je svaki rad strogo i sve strože organizovan; svaki radnik: činovnik, obućar i čistač ulica ravnopravni su članovi organizovanog društva. Umetnost stoji izvan organizacije, izvan društva; umetnost je slobodna i zbog te slobode bespravna. I fabrički rob je potreban i teorijski ravnopravan član društva koje mu udeljuje nasušni crni hleb da bi mogao vredno robovati. Umetnik nije rob; on stoji iza plota, isteran je na ulicu i bespravan je, pa makar na ramenima nosio vreću dukata. - Evo ti, čistaču, moje pero, a ti mi daj svoju metlu da bar jednom u životu veselo zazviždim!

Bespravna umetnikova sloboda je sva njegova radost i tuga; zbog nje ga društvo prezire i zbog nje on društvo mrzi... U našim krajevima je taj odnos između umetnika i društva naročito snažno izražen. Jer naša je domovina uska i liči na brbljivu, ogovaračku palanku. U takvim varošicama je nadmenost i oholost društva beskrajno preterana, kao što je preterano i preziranje beskućnika, bespravnih lutalica. Kad o svemu tome razmislimo, onda nije nikakvo čudo, već sasvim prirodna stvar što kod Nemaca o umetnosti i umetnicima prosuđuje Rihard Muter, a kod nas Pepe Bolčev.

Iz pripovetke Bela hrizantema

Pročitano 2889 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 04 Juni 2014 14:15

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Ivan Cankar - Umetnik