Artnit

Subota, 24 Novembar 2012 21:48

Ropstvo Janković Stojana Istaknut

Pesma Ropstvo Janković Stojana je prekrasna narodna balada u kojoj je heroika spojena sa snažnim porodičnim osećanjima. Tema ove narodne epske pesme je jedan događaj iz života uskočkog serdara Janković Stojana. Ona daje snažan lik Janković Stojana.

Janković Stojan je posle bitke sa Turcima zarobljen i doveden u Stambol u zarobljeništvo sa bratom Smiljanić Ilijom. Obojica su ostavili svoje tek venčane žene. U zarobljeništvu su proveli više od devet godina. Car ih je poturčio i sagradio im dvore. Međutim, u njima stalno živi želja za slobodom i plamti želja za porodicom koju su ostavili. Želja za slobodom ih vodi u bekstvo iz turskog zarobljeništva. Janković Stojan odlazi u vinograd gde nalazi svoju majku. On joj se u razgovoru ne otkriva, ali saznaje da je došao baš na dan ženine preudaje. U susretu sa ženinim svatovima on se ponaša dostojanstveno. On im peva pesmu o "tici lastavici" i "siv-zelen sokolu". Njegova žena je shvatila smisao pesme koja je izrečena u metafori i prepoznala ga. Prema proscima svoje žene on ispoljava veliku plemenitost i daje im svoju sestru.

Ono što karakteriše velikog junaka Janković Stojana je i duboka vezanost za porodicu. Ova povezanost je prisutna u celoj porodici. Tako i njegova majka od prevelike radosti kada shvati da joj je sin došao umire. Janković Stojan nosi u sebi najviše moralne i tradicionalne vrednosti. Njegov lik šalje večne poruke. Ljubav prema porodici i sloboda ostaju večite vrednosti koje osmišljavaju život čoveka.

Pročitano 32198 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 29 Avgust 2013 18:19
Više iz ove kategorije « Kraj Antigona »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Ropstvo Janković Stojana