Artnit

Subota, 28 Decembar 2013 17:50

Oskar Vajld - Nemilosrdnost Istaknut

Drvoseča i njegova žena često su ga grdili govoreći: - Mi nismo s tobom postupali ovako kako ti postupaš s nesrećnicima koje su svi napustili i koji su bez zaštite. Zašto si tako nemilosrdan prema onima kojima je potrebna plemenitost?

Stari učitelj ga je često zvao k sebi i pokušavao da mu ulije ljubav prema živim stvorovima govoreći mu:

- Muva - to je tvoja sestra, ne treba joj nanositi zlo. Divljim pticama koje po šumi lete potrebna je sloboda. Ne lovi ih u svoje zamke radi ličnog zadovoljstva. Čak i crv i krtica imaju u prirodi svoje mesto. Ko si ti da seješ patnju po ovom svetu?

Ali Zvezdani Dečak nije poklanjao pažnju njihovim rečima, nego se mrštio i kezio, trčao pravo svojim drugovima i zapovedao im. A drugovi su ga slušali i sledili, jer je bio lep, hitar u trčanju, umeo je da igra, zviždi i peva. Kud god bi ih Zvezdani Dečak odveo, oni su ga sledili, i što god bi im Zvezdani Dečak naredio, oni su to izvršavali. I kad bi on oštrom trskom probadao tamne oči krtice, deca bi se smejala; i kad bi kamenicama gađao gubavca, takođe bi se smejala. On im je u svemu bio vođa i deca su kao i on postala surova.

Iz bajke Zvezdani Dečak

Pročitano 4804 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Oskar Vajld - Nemilosrdnost