Artnit

Nedelja, 22 Decembar 2013 17:26

Milutin Milanković - Sunce Istaknut

Mikalojus Konstantinas Čiurlionis - Sunce Mikalojus Konstantinas Čiurlionis - Sunce

Bez Sunca ne bi bilo ni daha, ni zamaha na Zemlji.

To su znali i stari narodi. U mojoj putničkoj biblioteci imam i jedno lepo delo o istoriji i kulturi starog Egipta. U njemu čitam da je Amenofis IV celu svoju carevinu posvetio Bogu Suncu. On joj je obeležio granice kamenim stubovima, na kojima je bio isklesan lik Sunca. Taj Faraon spevao je Suncu ovu himnu:

"Tvoj sjaj je lep na nebeskom obzorju, ti živo Sunce koje si prvo živelo. Kada se ti uzdigneš na istočnom horizontu, onda obaspeš celu Zemlju tvojom lepotom... Tvoji zraci obuhvataju ceo svet i sve što si ti stvorilo... Tama beži kada ti svoje zrake razašilješ; svet se veseli, ljudi se bude i ustaju, jer si ih ti podiglo. Oni peru svoje telo, oblače svoje odeće, i dižu u molitvi ruke kada se ti rađaš. Stada se odmaraju na paši, drvlje i bilje zeleni, tice izleću iz svojih gnezda, a njihova krila slave tebe... Ti si, Sunce, stvorilo godišnja doba, zimsku hladnoću i letnju vrućinu. Ti si stvorilo daleko nebo, da na njemu svetliš i vidiš sve što si stvorilo".

Danas, posle 3300 godina, govorimo mi, prirodnjaci, o Suncu, skoro istim jezikom i sa jednakim ushićenjem kao i taj prosvećeni faraon. Sunce je očuvalo, neokrnjeno, svoje dostojanstvo u toku burnih vekova, koja su videla smrt mnogih ostalih božanstva.

Iz dela Kroz vasionu i vekove

Pročitano 8339 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 14 Juli 2019 10:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Milutin Milanković - Sunce