Artnit

Utorak, 19 Novembar 2013 17:49

Marko Kraljević i vila Istaknut

Paja Jovanović - Marko, Miloš i vila Paja Jovanović - Marko, Miloš i vila

U narodnoj epskoj pesmi Marko Kraljević i vila prikazana je natčovečanska snaga Marka Kraljevića i istaknuta je veličina pobratimske ljubavi. Tako je i borba između Marka Kraljevića i vile nadahnuta njegovom ljubavlju prema svom pobratimu vojvodi Milošu.

Radnja pesme Marko Kraljević i vila se zasniva na motivu pobratimstva. Pobratimi su jedan drugom po svemu ravni i jednaki, vole se i uzajamno poštuju. Međutim, Marko i Miloš u ovoj pesmi nisu opevani kao junaci iste moći. Miloš je slabiji i plaši se kazne vile, dok je Marko hrabriji i preuzima ulogu zaštitnika.

Vila Ravijojla je opisana kao u pesmama i pričama iz daleke prošlosti. Tako je ona božansko biće koje poseduje neprikosnovenu moć i koje se odlikuje lepotom, sujetom i velikim magijskim sposobnostima. Saznavši da Markov pobratim Miloš peva lepše od nje, zabranila mu je da pušta svoj prelepi carski glas i da se pesmom oglašava po Miroč planini. Marko Kraljević, prkosan i željan da se suprotstavi vili i njenim pretnjama, naterao je svog pobratima da zapeva. Miloš peva, a vila Ravijojla mu otpeva. U natpevavanju sa vilom pokazuje se da je Miloš bolji pevač, što ona ne može da prihvati. Vila je ispunila svoju pretnju i bez oklevanja je ustrelila Miloša u srce i glavu.

Marko Kraljević je svestan svoje ograničenosti i zato u pomoć priziva svog vernog saputnika, vidovitog konja Šarca koji ima moć da vidi natprirodne pojave i zna kako da se kreće kroz planinu koja je prostor natprirodnih sila. Davao mu je obećanja, nudio poklone, pretio. Konj Šarac skače tri koplja u visinu i četiri unapred da bi se propeo do oblaka i sprečio vilu da pobegne nebu pod oblake. U trenutku kada je sustignuta i suočena sa smrću vila moli Marka za milost zaklinjući ga u Boga i Svetog Jovana da je pusti u planinu živu da nabere po Miroču bilja da zagasi rane na junaku. Marko milostiv na Boga, a žalostiv na srcu junačkom uslišio je njene molbe. Vila je na Miroču ubrala lekovito bilje i iz mrtvih vratila njegovog pobratima Miloša, dajući mu još lepši glas i još zdravije srce junačko. Vila Ravijojla kasnije priča o ovom događaju drugim vilama. Njen poraz treba da im bude opomena da se ne suprotstavljaju Marku Kraljeviću.

Junački podvig i pobeda Marka Kraljevića u borbi sa vilom Ravijojlom mu daju osobine natčoveka. Pobediti natprirodno biće nije isto kao i pobediti običnog smrtnika. Zato je i Marko Kraljević postao po svojoj snazi i snalažljivosti ravan nepobedivom mitskom biću.

Pročitano 26149 puta
Više iz ove kategorije « Pepeljuga Povareta »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Marko Kraljević i vila