Artnit

Utorak, 22 Oktobar 2013 17:05

Zidanje Skadra Istaknut

Dizajn korica knjige Zidanje Skadra Dizajn korica knjige Zidanje Skadra

U pretkosovskom ciklusu se svojom lepotom ističe pesma Zidanje Skadra. U njoj je opevana stara misao da nema velikih dela bez velikih žrtava. Da bi se ostvarilo jedno veliko delo, kao što je to bilo podizanje grada Skadra, potrebna je tragična ljudska žrtva. Ta žrtva je oličena u mladoj Gojkovici, majci malog deteta.

Tri brata Mrnjavčevića Vukašin, Uglješa i Gojko zidaju Skadar na Bojani. Međutim, za tri godine ne mogaše ni temelj podignuti, a kamoli grada sazidati. Ono što trista majstora za dan ozidaju, to vila preko noći sruši. Četvrte godine vila im poručuje da grad ne mogu podići dok u njegove temelje ne ugrade brata i sestricu po imenu Stojan i Stoja. Zato kralj Vukašin šalje slugu Desimira da ih nađe, ali Desimir se vraća ne izvršivši zadatak. Kralj Vukašin ipak zapovedi Radu neimaru da nastavi gradnju Skadra. Ono što zidaju, opet vila ruši, a kada se ponovo javi traži da braća u grad uzidaju jednu od njihovih žena, koja prva sutra majstorima donese ručak. Braća se dogovaraju da svojim ženama ne govore ništa. Vukašin i Uglješa krše zakletvu i svojim ženama kažu da ne dolaze, a samo Gojko ne reče svojoj ljubi. Sutradan red je bio da ručak donese Vukašinova žena, ali pošto je znala šta je čeka, žaleći se da je boli glava obraća se Uglješinoj ženi. Uglješinica, reče da bi rado otišla, ali je boli ruka, pa kraljicu upućuje najmlađoj jetrvi. Gojkovica se pravdala da nije okupala dete, ni veš oprala, ali kada njene jetrve prihvate da to umesto nje urade, nije imala kud nego pođe na Bojanu. Dolaze dva devera i odvode je da je zazidaju, a ona se smeši, misleći da je šale radi. Kada shvata da nije šala, moli ih da je mladu ne zazidaju, ali oni ćute. Neobično su živi i dirljivi opisi njenog susreta sa mužem, njegov bol za voljenom ženom, njeno zaziđivanje u temelje grada, kao i opisi dubokog materinskog bola za detetom koje ostaje siroče. Na kraju, Gojkovica moli Rada neimara da joj ostavi otvor na grudima kako bi mogla čedo podojiti, te otvor na očima kako bi mogla videti kada joj dovode i odvode sina Jovu.

Osobenost pesme Zidanje Skadra je u opisu načina života najviše srpske feudalne aristokratije. Mrnjavčevići žive kao u nekoj seljačkoj patrijarhalnoj zadruzi, u kojoj se jetrve nedeljaju i same nose majstorima ručak. To je odraz one stalne težnje narodnog pevača da i u slike života feudalaca unese obeležje života kojim su živele narodne mase.

Pročitano 46998 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 06 Januar 2019 14:08

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Zidanje Skadra